Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nové prírastky v ZOO. Jaguáre Bila a Maka
Zdielať na

Nové prírastky v ZOO. Jaguáre Bila a Maka

KRAKOW / Jaguáre sú zvieratá, ktoré sa síce v našich končinách nevyskytujú, no napriek tomu sa im v strednej Európe celkom dobre darí. Presvedčili sa o tom aj v krakowskej ZOO, kde sa len pred tromi týždňami narodili dve mláďatá tejto šelmy.

Bila a Maka sa narodili iba pred pár týždňami. Dnes už behajú vo výbehu krakowskej ZOO aj so svojou mamou.

Mama na nich nedá dopustiť

Tá na nich nedá dopustiť a chráni ich ako sa len dá. S materinskou láskou tejto jaguárej mamy tak majú problém aj pracovníci ZOO. "Po prvom dni kedy strávili trochu viac času vo výbehu sme ich museli na chvíľu odchytiť. Potom im dva dni nedovolila výjsť von, lebo sa bála, aby sme ich znovu neodchytili," uviedla riaditeľka miestnej ZOO Teresa Grega.

Aj keď sú Bila a Maka ešte malé, zbožňujú zábavu a hry. Aj oni ale dokážu svojej mame pripraviť ťažké chvíľky. Ako všetky deti dokážu byť občas neposlušné, no ich matka im napriek tomu dokáže zakaždým dať výchovnú príučku. "Deti boli veľmi neposlušné a chodili jej pod také drevo kde si vyhrabali jamu v piesku a ona ich odtiaľ musela dlho vyťahovať. Nakoniec keď si nevedela dať rady, jedného privalila labou, druhého vytiahla a dostal po ústach labou," dodáva Grega.

Ľudia by si mohli z mamy brať príklad

Takéto prípady sú ale skôr výnimkou. Miestni zamestnanci tvrdia, že z tejto zvieracej mamy by si mohli brať príklad mnohí rodičia. "Zvieratá nikto neučil ako majú vychovávať svoje deti a dokážu to. A my čítame knihy máme výchovné programy a občas si nevieme dať s našimi deťmi rady," dodáva riaditeľka ZOO.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy