Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Chytil som dcéru (†8), bola úplne ľadová, hovorí Petr
Zdielať na

Chytil som dcéru (†8), bola úplne ľadová, hovorí Petr

HURGHADA / České ministerstvo zahraničia stále nepozná príčinu úmrtia dvoch českých turistiek, matky a dcéry. Tie zomreli začiatkom týždňa v obľúbenom letovisku Hurghada. Hoci polícia stále nepozná príčinu, skloňujú sa dva možné spôsoby smrti - otravu a násilnú smrť.

Egyptská polícia má všetky pasy... 

Jeden z českých lekárov v televízii Prima uviedol, že mohlo ísť o násilnú smrť. Špekulácie o možnom zadržaní muža v Egypte Ministerstvo zahraničia ČR nepotvrdilo. "V túto chvíli nemáme informácie, že by takto polícia postupovala. Nič sa neudialo," uviedla hovorkyňa rezortu Johana Grohová.

"Polícia má u seba všetky tri pasy (aj zosnulých turistiek) kvôli prebiehajúcemu vyšetrovaniu. Muž nie je nijak obmedzený v pohybe," dodala hovorkyňa.

Otec postihnutej rodiny bol v utorok hospitalizovaný a o deň neskôr opustil súkromnú kliniku. Podľa dostupných informácií býva naďalej v hoteli Titanic Palace, kde sa nešťastie udialo. Avšak v inej izbe. "Mužov návrat závisí na vyšetrovaní polície. Nie je jasné, kedy sa bude môcť vrátiť," uviedla Grohová.

Niektoré české médiá špekulujú, že na súkromnej klinike sa muž zotavoval zo šoku po smrti svojej manželky a dcéry a nie z možnej otravy. Objavili sa taktiež nepotvrdené náznaky, napríklad vo výpovedi egyptského lekára, že prípad môže mať kriminálne pozadie.

Súdny znalec: Otrava jedom...

Jiří Hladík, šéf Ústavu súdneho lekárstva Fakultnej nemocnice Královské Vinohrady, vyvodil z nepriamych informácií egyptského lekára Hišáma Hámida závery, že Monika (†36) s Klárkou (†8) mohli byť otrávené jedom. "Bakteriálne ochorenie, ktoré by viedlo k smrteľnej otrave z potravy v priebehu niekoľkých hodín, nie je," uviedol Hladík.

"Po skúsenostiach by sa jednoznačne priklonil k tomu, že sa jedná o otravu, ktorá bola iného pôvodu než z potravy. To znamená násilná smrť v dôsledku podania jedu," dodáva.

Poloha dieťaťa, ako ju v FTV Prima znázorňoval riaditeľ egyptskej nemonice, taktiež podľa Hladíka nezodpovedá otrave jedlom. Rolu by pri otrave jedlom hral aj rozdiel vo váhe oboch žien. "Ak si vezmeme hmotnosť matky, dospelej ženy a 7-ročného dieťaťa, tak váhový rozdiel je dosť výrazný. Pri požití toho jedla by došlo najskôr k smrti dievčaťa a až neskôr matky," uviedol český súdny lekár.

Otec prehovoril

Po niekoľkých dňoch prehovoril aj Petr, manžel a otec zosnulých turistiek. "Celý deň sme ležali v posteli, manželka a dcéra zvracali a potom začali mať hnačky," uviedol pre českú televíziu. Podľa neho mali ľahší priebeh nevoľnosti, hoci zomreli.

"Ja som bol na tom najhoršie, pretože som chodil zvracať tak desaťkrát, pätnásťkrát za hodinu. Dcéra s manželkou to nemali také strašné ako ja," dodáva Petr pre ČT 24. "Ľahol som si vedľa dcéry a hovorím, nech sa kúsok posunie, že mám málo miesta. Chytím ju za ruku a ona bola úplne ľadová," opísal situáciu pre českú televíziu Petr.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

facebook

Súvisiace články

Najčítanejšie správy