Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Potvrdené! Najvyšší súd potvrdil Berlusconiho trest ročného väzenia
Zdielať na

Potvrdené! Najvyšší súd potvrdil Berlusconiho trest ročného väzenia

RÍM / Taliansky najvyšší súd vo štvrtok potvrdil rozsudok v kauze daňových únikov bývalého talianského premiéra Silvia Berlusconiho za jeho pôsobenie v spoločnosti Mediaset.

Môže zostať poslancom

Taliansky najvyšší súd vo štvrtok odmietol odvolanie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a potvrdil jeho minuloročný trest odňatia slobody za daňové úniky. Päťčlenný senát kasačného súdu tak potvrdil verdikt milánskeho súdu, ktorý pôvodne poslal mediálneho magnáta na štyri roky do väzenia, nakoniec však trest pre amnestiu znížil na 12 mesiacov.

S tým spojený päťročný zákaz zastávať verejnú funkciu však bude predmetom ďalšieho skúmania. Najbohatší Talian tak môže zostať poslancom. V rámci takmer 30 súdnych procesov vedených proti výstrednému expremiérovi ide o vôbec prvé uznanie jeho viny spojené s väzením. Otázne je, aký to bude mať dopad na krehkú širokú koalíciu premiéra Enrica Lettu, ktorej súčasťou je aj Berlusconiho strana Ľud slobody (PDL).

Ľavicoví sa snažia o jeho odstránenie

Prípad sa týka nákupu televíznych a filmových práv pre mediálnu spoločnosť Mediaset koncom 90. rokov minulého storočia. Pozmeňovaním účtovných dokumentov sa spoločnosť podľa prokuratúry vyhla plateniu daní. Mediaset napríklad údajne falšoval ceny za televízne práva, ktoré nakupoval prostredníctvom zahraničných firiem kontrolovaných Berlusconim. Ten dlhodobo tvrdí, že ľavicoví sudcovia sa už takmer 20 rokov snažia o jeho odstránenie z politiky.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy