Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Červený socialista s drzým slovníkom. To bol Chávez, pozrite sa
Zdielať na

Červený socialista s drzým slovníkom. To bol Chávez, pozrite sa

CARACAS / Dlhoročný venezuelský prezident Hugo Chávez v utorok zomrel v Caracase vo veku 58 rokov. Informáciu zverejnili krátko po tom, ako vláda potvrdila, že liečbu lídra trpiaceho rakovinou skomplikovala infekcia dýchacích ciest. Tu je výber jeho rozporuplných výrokov.

"Nechal si narásť briadku, ako Fidel."
- september 2009 na adresu španielskeho kráľa Juana Carlosa

"Izraelský štát sa stal genocídnym štátnom, zabijackým štátom, nepriateľom mieru. Izrael sa stal vynucovateľom politiky amerického impéria."
- september 2009

"Prinášam vám pozdravy z Osi zla, a to od lídrov Kuby, Alžírska, Líbye a Turkménska a taktiež od Berlusconiho,"
- september 2009 počas návštevy Bieloruska

"Patrí k nemeckej pravici, tej istej, ktorá podporovala fašizmus a ktorú podporoval Hitler. To je kancelárka dnešného Nemecka."
- august 2008

"Vytiahli Saddáma Husajna von a obesili ho, iba tak. Nie je na mne súdiť vládu akejkoľvek krajiny, no ten pán bol prezidentom tej krajiny."
- január 2007

"Venezuela je červená, veľmi červená. Toto je ďalšia porážka Pána nebezpečného... Toto je ďalšia porážka diabla, ktorý chce ovládnuť svet."
- december 2006 po volebnom víťazstve a na margo Georgea Busha

"Včera sem prišiel diabol, sám diabol a toto miesto stále smrdí po síre. Prišiel sem, akoby vlastnil celý svet. Prezident USA, ktorého ja označujem za diabla."
- september 2006, po prejave Georgea Busha na pôde OSN

"Izrael často kritizuje Hitlera... ale robia tie isté veci, možno dokonca ešte v horšej podobe. To, čo sa stalo, bola genocída. (Izraelčania) musia byť postavení pred medzinárodný tribunál"
- august 2006 na margo krátkej vojny medzi Izraelom a Libanonom

"Zakaždým, keď Bush prehovorí, cena ropy vzrastie o jeden dolár. Bush by mal zostať na svojom ranči a mlčať."
- máj 2006

"Nezahrávaj si so mnou, dievča."
- február 2006 na adresu vtedajšej ministerky zahraničia USA Condoleezzy Riceovej

Socializmus 21. storočia

Chávez patril medzi najkontroverznejších latinskoamerických lídrov. Bývalý parašutista sa dostal do povedomia verejnosti v roku 1992 ako líder neúspešného vojenského puču, počas ktorého sa pokúsil zvrhnúť vládu prezidenta Carlosa Andrésa Péreza pre narastajúcu nespokojnosť s jeho úspornými opatreniami.

Základy prevratu vznikli pred desiatimi rokmi, keď založil hnutie pomenované podľa bojovníka za nezávislosť Simona Bolívara. Chávez následne strávil dva roky vo väzení. Po prepustení na slobodu premenoval svoje hnutie na Hnutie piatej republiky a z vojaka sa zmenil na politika, pričom začal cestovať po Venezuele i po okolitých krajinách, kde šíril svoje revolučné myšlienky.

Za svoj politický program vyhlásil "socializmus 21. storočia". Veľkú podporu našiel u vtedajšieho kubánskeho prezidenta Fidela Castra.

Jeden z prejavov Cháveza, v ktorom označil Obamu za hlupáka

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/AP

Súvisiace články

Najčítanejšie správy