Zatiahnuté
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Zrážku vlakov vo Švajčiarsku zavinil zrejme rušňovodič
Zdielať na

Zrážku vlakov vo Švajčiarsku zavinil zrejme rušňovodič

ŽENEVA / Pondelňajšiu čelnú zrážku dvoch vlakov vo švajčiarskom kantóne Vaud, zavinil podľa prvých poznatkov vyšetrovateľov 24-ročný rušňovodič jednej zo súprav, ktorý zrejme prehliadol červenú. Oznámila to v utorok prokuratúra v Lausanne.

Vodič je zatiaľ jedinou obeťou

Práve tento rušňovodič je jedinou obeťou nešťastia, pri ktorom aktualizovaných oficiálnych informácií neutrpelo zranenia 35, ale iba 25 pasažierov. Druhý rušňovodič sa zachránil skokom z lokomotívy po tom, čo zatiahol brzdu.

Informovali o tom internetové vydanie švajčiarskeho denníka Blick a tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu kantonálnej polície Christopha Sauterela. V nemocnici zostávajú ešte tri zranené osoby, vrátane jedného dieťaťa, nikto z nich však nie je v ohrození života.

Šéf švajčiarskych železníc Andreas Meyer vyslovil sústrasť pozostalým obete, ospravedlnil sa všetkým zraneným a naznačil nutnosť investovať do modernizácie bezpečnostného systému na inkriminovanom úseku trate.

Len 100 metrov pred stanicou

K nehode došlo v pondelok vo večerných hodinách pri obci Granges-prés-Marnand, zhruba 50 kilometrov juhozápadne od Bernu. Podľa tamojších médií ku kolízii došlo približne 100 metrov od vlakovej stanice. Vo vlakoch bolo 40 ľudí, jeden z nich mieril do obce Lausanne, druhý do obce Payerne. Záchranári sa po niekoľkých hodinách práce dostali do kabíny šoféra, ktorého tam našli bez života.

Príčiny nešťastia sa stále vyšetrujú

"Sú to regionálne vlaky. Rýchlosť majú trocha nižšiu. Hoci prišiel o život jeden človek a piati sú vážne zranení, mohlo sa to skončiť oveľa katastrofálnejšie," uviedol hovorca polície kantónu Vaun Jean-Christophe Sauterel. Podľa neho je ale príliš skoro hovoriť o príčinách zrážky. Došlo k nej necelý týždeň po vlakovom nešťastí v španielskej Galícii, kde zahynulo 79 ľudí.

Je to už tretia vážna dopravná nehoda v Európe v krátkom čase, po minulotýždňovom vykoľajení vlaku v Španielsku a nehode talianskeho autobusu, ktorá sa stala v nedeľu.


 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

   

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy