Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Pápež robí ochránkárom vrásky na čele!
Zdielať na

Pápež robí ochránkárom vrásky na čele!

RIO DE JANEIRO / Priateľské a vrúcne správanie sa pápeža Františka, robí vrásky na čele ochrankárom, ktorí ho sprevádzajú na oficiálnej návšteve v zahraničí. Uvítanie v Rio de Janeiro veriacimi bolo viac ako vrúcne.

Brazílskych a vatikánskych bezpečnostných agentov však pápežovo správanie desí. Najkritickejšia situácia nastala, keď sa voz s pápežom na Triede prezidenta Vargasa v centre mesta omylom vychýlil z určenej trasy.

Vodič papamobilu zmenil trasu

Na 12-prúdovej ceste mal otvorený papamobil vyhradený ľavý pruh, z ktorého bola vylúčená doprava. Vodič ale cestu poplietol a zamieril do pravých pruhov určených pre bežnú dopravu. Tam kvôli dopravnému kolapsu musel zastaviť.

Ulicu v tom momente lemovali tisíce miestami až hysterických, hlasno vzdychajúcich ľudmi ktorí sa snažili k pápežovi dostať a fotografovali ho mobilnými telefónmi.

Podľa hovorcu Vatikánu Federika Lombardiho sa pápež v týchto chvíľach o svoju bezpečnosť neobával, na rozdiel od ochranky a celého doprovodu. "Všetci boli vystrašení, ale pápež bol šťastný, kýval ľuďom z okna," povedal Lombardi.

Vystavil sa nebezpečenstvu, hovoria experti

Podľa brazílskych expertov bolo ale zaistenie pápežovej bezpečnosti pri prejazde mestom očividne nedostatočné. "Vôbec nemal použiť otvorené auto, príliš sa vystavil nebezpečenstvu. Sám si to ale zvolil. Vyhľadáva proste kontakt s ľuďmi," komentoval situáciu jeden z brazílskych policajných dôstojníkov.

Nervozitu bezpečnostných zložiek podľa agentúry AP znásobuje fakt, že veľké brazílske mestá paralyzujú protivládne protesty. V niektorých uliciach, kadiaľ pápež prechádzal, neboli vôbec žiadni policajti. Inde chýbali kovové zábrany blokujúce prístup k ceste.

Pobozkal novorodeniatko...

Pápež navyše policajným agentom nijako nepomáhal. Okno svojho papamobilu neplánovanie otvoril, podával ruku ľuďom, čo boli na dosah a pobozkal novorodeniatko, ktoré mu ponúkla na požehnanie šťastná brazílska matka.

Opancierovaný papamobil, ktorý používali jeho predchodcovia, nechal František vo vatikánskych garážach. Ochranka je z toho nešťastná. Aj hovorca Vatikánu Lombardi pripúšťa, že po príchode do Ria došlo pri organizácii návštevy ku chybám. "V najbližších dňoch sa z nich musíme poučiť," dodal.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy