Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Svätí muži. Proti sexuálnej túžbe fajčia hašiš
Zdielať na

Svätí muži. Proti sexuálnej túžbe fajčia hašiš

PASHUPATINATH / Dokázali by ste sa vzdať všetkého, čo je vám drahé, len preto, aby ste našli duševnú rovnováhu? Opustiť rodinu a zriecť sa všetkého majetku, to určite nedokáže každý. Kým na Slovensku im hovoríme "babráci", v Nepále sú to svätí muži.

Pashupatinath v Nepále. Ide o jedno z najvýznamnejších hinduistických miest v krajine s viac ako 2 000 rokov bohatou históriou. Okrem vzácnych chrámov je to zároveň jedno obrovské krematórium. "Podľa hinduistickej filozofie sa ľudské telo skladá z piatich prvkov. Po smrti by sa preto cez oheň malo vrátiť k svojmu pôvodu do vzduchu, zeme a vody," hovorí sprievodca Chandíka.

Denne spália okolo 100 mŕtvol

Denne tu pred očami zvedavých návštevníkov spália okolo sto mŕtvol a popol z nich pohltí nie príliš vábne vyzerajúca tekutina. "V Káthmandu žije okolo troch miliónov ľudí, ktorí používajú vodu z rieky. Dokonca aj na pitie, a preto jej postupne ubúda," dodáva Chandíka.

Svätá rieka Bagmátí slúži najmä počas festivalov hinduistom na očistu tela. Jeden dúšok z tejto vody by však pre našinca zrejme znamenal minimálne hospitalizáciu. Tunajší veriaci sa v nej však neváhajú celí poumývať od svojich hriechov nehľadiac na možné následky.

Chuť na sex zaženú hašišom

Oddanosť bohovi Šivovi sa prejavuje rôzne. Najkrikľavejším príkladom sú chudí a špinaví svätí muži sádhuovia. S obľubou sa natierajú popolom, ktorý ich chráni pred slnkom i chladom. "Môžu tak žiť aj bez šiat – nie je im zima ani teplo. Na potlačenie sexuálnej túžby si zasa občas doprajú hašiš," hovorí Chandíka.

"Nepáčil sa mi život, ktorý dnes žijeme. Rozhodol som sa ho tráviť zmysluplnejšie, od rána sa modlím k Šivovi, idem do chrámu a meditujem," hovorí svätý muž Ramnarandas. 

V Nepále však nájdete dva druhy svätých mužov. Tí praví skutočne hľadajú pokoj v duši, no tí falošní zarábajú na turistoch nemalé peniaze. "V tomto chráme som už takmer 20 rokov a nemenil by som," dodáva Ramnarandas.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy