Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Porušujú sa v Maďarsku ľudské práva? Pýta sa opäť Európa
Zdielať na

Porušujú sa v Maďarsku ľudské práva? Pýta sa opäť Európa

ŠTRASBURG / Maďarsko, alebo skôr kroky jeho premiéra opäť pozabávali európsky parlament v Štrasburgu. Europoslanci znovu riešili, či sa u našich južných susedov neporušujú unijné dohody a ľudské práva. Na rozpravu do Francúzska sa prišiel dokonca obhajovať sám Viktor Orbán.

Maďarskom sa zaoberá europarlament pravidelne

Koľko vlajok toľko štátov a koľko štátov toľko chutí. Ale tie maďarské sa zdajú ostatným Európanom až príliš pikantné. "Spolupráca so súdmi a obmedzovanie politickej reklamy, sú veci ktoré okrem iných skúmame," vyhlásil predseda Európskej komisie José Manuel Barroso.

"Maďarskom sa zaoberáme permanentne každý polrok a vždy sú to problémy," povedala Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov. "To destabilizuje situáciu v celej strednej Európe," myslí si Boris Zala z Aliancie socialistov a demokratov.

Orbán si myslí, že na neho používajú dvojaký meter

Do Orbána búšia socialisti a liberáli, naopak ľudovci, kam patria aj poslanci orbánovho fideszu, robia pravý opak. "Robia šou, kde v iných situáciách reálny europoslanci sa nechajú strhnúť emóciami," dodal Eduard Kukan z Európskej ľudovej strany.

Najnovšie sa prišiel do europarlamentu obhajovať aj maďarský premiér. "Prišiel som aby som európskemu parlamentu vyjadril úctu. Hlásime sa k princípom únie, ale tieto výhrady sú irelevantné, pozerá sa na nás dvojitým metrom," vyhlásil v europarlamente maďarský premiér, Viktor Orbán.

Maďarsko bude pod drobnohľadom aj naďalej

Europoslanci sa však uzniesli. Maďarské orgány musia prijať opatrenia zabraňujúce porušovaniu základných hodnôt. Poslanci taktiež žiadajú zriadenie skupiny na monitorovanie dodržiavania týchto princípov.

Treba zopakovať, že Orbánové ingrediencie sa európskemu parlamentu nezdajú príliš pikantné po prvý raz. Či je dobrou vizitkou pre krajinu, keď väčšina europoslancov vyslovuje poľutovanie nad tým, že v Maďarsku chýba transparentnosť a otvorenosť, ktoré sa v demokracii očakávajú, si už musí zodpovedať Viktor Orbán sám.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy