Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Európsky parlament žiada od USA vysvetlenie jej špionáže
Zdielať na

Európsky parlament žiada od USA vysvetlenie jej špionáže

ŠTRASBURG / O nepríjemných praktikách studenej vojny sa teraz živo diskutuje v Európe aj v Amerike. Zvláštne metódy Spojených štátov riešil už aj Európsky parlament.

Sledovanie európskych zastupiteľstiev je škandálom

Američania to s bdelým okom veľkého brata, teda sledovaním, prepískli a Európanov si riadne pohnevali. "Nesmie sa to opakovať. V 21. storočí je to škandál," povedala Monika Smolková z Aliancie socialistov a demokratov. "Pokiaľ viem, tak Slovenská republika neodpočúva Biely dom ani nikoho z americkej vlády," dodala Monika Flašíková Beňová z Aliancie socialistov a demokratov.

Sledovanie európskych zastupiteľstiev v Amerike a v Európe prekvapilo v čase, keď sa stále viacej pracuje na ešte užšej spolupráci. Obchodné partnerstvo nesmie však narušiť ochranu údajov.

Štrasburg čaká na informácie o špionáži

"Pri rokovaniach o voľnom obchode musí byť medzi partnermi dôvera. Špehovanie európskych inštitúcií je pritom pravým opakom," vyhlásila eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Reding. Štrasburg odsúdil špionáž a vyzval Washington, aby mu bez odkladu poskytol informácie o špionáži. Poslanci odhlasovali aj začatie vyšetrovania sledovania. Facka zo strany USA podľa viacerých nie je prekvapením.

"Je to také zobudenie sa EÚ, že Amerika je mocnosť, ktorá si robí svoju politiku," myslí si Boris Zala z Aliancie socialistov a demokratov. Ďalší za tým vidia nedocenenie útoku na dvojičky, ktorý zmenil mnohé.

Niečo také tu už bolo

"My, Európania, sme vtedy nedocenili ten obrovský psychický šok, ktorý to malo na Američanov," dodal Eduard Kukan z Európskej ľudovej strany. Úplnú reinkarnáciu paranoidných časov studenej vojny zatiaľ všetci vylučujú, viacerí však volajú po zobudení z letargie a po zostrení pozornosti aj z našej strany. Najnovšia špionážna aféra až mrazivo pripomína časy studenej vojny. Nové technológie to však agentom ešte uľahčujú, a preto je to o to desivejšie.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy