Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Maďarsko čelí najhoršej povodňovej vlne v histórii
Zdielať na

Maďarsko čelí najhoršej povodňovej vlne v histórii

BUDAPEŠŤ, MAGDEBURG / Protipovodňové opatrenia a hrádze v Maďarsku zatiaľ vydržali nápor rozvodneného Dunaja, ktorý sa valí smerom na Budapešť. Hlásené zatiaľ nie sú obete ani zranení, evakuovaných už ale bolo 1000 ľudí z najviac ohrozených oblastí. V Nemecku zase vrásky pridáva stále stúpajúca rieka Labe, povodňová situácia v Sasku-Anhaltsku a Brandenbursku sa opäť zhoršila...

Najhoršia povodňová vlna

Len na spevnenie brehov použili po celom toku Dunaja v Maďarsku už šesť miliónov vriec s pieskom. Na upevňovaní hrádzí pracujú tisícky hasičov, vojakov a dobrovoľníkov. Informácie o postupe povodní prináša špeciálne zriadená rozhlasová stanica Flood FM. Parlament plánuje v pondelok predĺžiť stav pohotovosti vyhlásený začiatkom týždňa.

V Budapešti totiž hladina v nedeľu ráno dosiahla 8,83 metra. Historické maximum z roku 2006 predstavovalo 8,60 metra. Očakáva sa, že Dunaj sa v hlavnom meste do pondelka zdvihne na 8,95 metra, hrádze sú však schopné zvládnuť 9,30 metra. Podľa premiéra Viktora Orbána bude krajina čeliť najhoršej povodňovej vlne v histórii.

Uzavretý vzdušný priestor

Voda zaliala ulice pozdĺž nábrežia a uzavrieť museli jednu stanicu metra. Situáciu mierne skomplikoval sobotňajší lejak, po ktorom vyrazila voda z kanalizácie na niektorých uliciach. Najohrozenejšími časťami Budapešti je Margarétin ostrov a obytná štvrť Romai.

V meste Ostrihom hladina prestala stúpať. Dediny Pilismarót, Dömös a Kisoroszi odrezala voda od sveta a sú prístupné len člnmi. Maďarský letecký úrad informoval o uzavretí vzdušného priestoru v okolí mesta Ostrihom na hranici so Slovenskom v súvislosti s protipovodňovými opatreniami na Dunaji. Zákaz používania platí od piatku 18:00 do pondelka 21:00.

Magdeburg takú povodeň nečakalo

Ťažká situácia je tiež na povodí rieky Labe. V Magdeburgu ráno namerali 7,45 metra. Už v sobotu nariadili evakuáciu mestskej časti Rothensee, pretože hrozilo jej zaplavenie. Vo štvrti museli odpojiť elektrický prúd. Mesto Magdeburg zriadilo núdzové ubytovanie.

V brandenburskom meste Wittenberge dosiahla hladina Labe v raňajších hodinách 7,67 metra. Predpokladá sa, že do utorka vystúpi na 8,10 metra. Obyvateľov južnej časti mesta v sobotu vyzvali, aby pre vlastnú bezpečnosť opustili svoje byty.

Podľa internetového vydania nemeckého denníka Welt bojuje Magdeburg s väčšou povodňou, ako sa očakávalo. Hrádza na sútoku riek Sála a Labe sa dnes pretrhla. Ľudia, ktorí zostali v okolitých obciach, museli okamžite hľadať záchranu na vyššie položených miestach.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy