Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Katastrofálne povodne prišli náhle a z jedného mraku
Zdielať na

Katastrofálne povodne prišli náhle a z jedného mraku

BRATISLAVA / Povodeň, ktorá zasiahla strednú Európu, prekvapila nielen bežných ľudí, ale aj meteorológov. Ešte pár dní predtým to ale na takúto katastrofu nevyzeralo. Spôsobila to vraj špecifická, naozaj nezvyčajná tlaková níž, ktorá sa len pomaly presúvala a zároveň z nej napršalo za tri dni toľko vody, koľko bežne za niekoľko mesiacov.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Teplý vzduch prichádzal zo severu

Obrovský mrak nad strednou Európou vytrvalo pršal a zároveň vytrvalo zostával  na jednom mieste. Išlo o rozsiahlu tlakovú níž, ktorá krúžila nad naším územím, Českom, Rakúskom a Nemeckom. Bežné tlakové níže vznikajú tak, že zo severu prúdi studený a z juhu teplý vzduch.

"Teraz to bolo pikantné v tom, že teplý vzduch neprichádzal z juhu, ale od severu," vysvetľuje meteorológ RNDr. Peter Jurčovič.V Škandinávii je horúce leto, padajú tam rekordy, na juhu je chladno. A to podľa meteorológov vytvorilo túto tlakovú níž. No že spôsobí takéto záplavy, netušili ani odborníci.

Ticho pred búrkou?

"Ešte tri dni pred touto povodňou to tak nevyzeralo," pokračuje meteorológ. Za tri dni tam napršalo viac ako 350 mm zrážok, čo je 5 až 6-násobok mesačného priemeru. "Normálne množstvo je 60-70 mm," hovorí Jurčovič.

Polročné množstvo vody rieky a potoky nestíhali odvádzať preč. Ich prietok bol príliš malý. "končilo to takými povodňami, ktoré si nepamätajú ani tí najstarší," dodáva meteorológ. Ak do tohto lievika preteká toľko vody, koľko za rovnaký čas z neho dokáže vytiecť, nevytvára sa tam žiadna hladina. Akonáhle ale zvýšime prítok vody, hladina začne stúpať až napokon pretečie cez okraj.

Nová hrozba. Slabšie a silné búrky

V týchto chvíľach to vyzerá tak, že pohroma odchádza. Tlaková níž, už vyžmýkaná z vody, sa presúva na východ. Už sa otepľuje, ale to vytvára novú hrozbu, a to slabšie i silné búrky. "Pokiaľ bude silná bárka, tak to môže vyvolať náhle za hodinu trebárs 50-70mm zrážok a zase budú lokálne povodne," uzatvára Jurčovič.

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy