Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
LETECKÉ ZÁBERY. Takto vyčíňa rozvodnený Dunaj a Morava
Zdielať na

LETECKÉ ZÁBERY. Takto vyčíňa rozvodnený Dunaj a Morava

BRATISLAVA / Rekord, ktorý si nikto neželal. Hladina Dunaja v Bratislave dnes pokorila svoje historické maximum. Merania o 16.15 hodine ukázali, že hladina vodného toku dosiahla 992 centimetrov. Toto je Dunaj a Morava v leteckých záberoch...

Prívalová vlna na Dunaji, ktorá má prísť vo štvrtok (6. 6.) do Bratislavy, bude podľa premiéra Roberta Fica vyššia ako tá, ktorá zasiahla hlavné mesto v roku 2002. Hladina Dunaja vtedy dosiahla 991 centimetrov, hydrológovia už avizovali, že Dunaj by mal pokoriť 10-metrovú hranicu.

Devín pripravený na 100-ročnú vodu, Bratislava na 1 000-ročnú

Podľa šéfa kabinetu zasiahne prívalová vlna bratislavskú mestskú časť Devín vo štvrtok popoludní, centrum mesta o niečo neskôr. Premiér opätovne deklaroval, že Devín je pripravený na storočnú vodu a centrum mesta na tisícročnú. "Všetci veríme, že neprídu žiadne iné okolnosti, ktoré by nás prekvapili, a že všetky odhady, ktoré momentálne dostávame, budú také, že toto všetko zvládneme. Ale bude to, ako sa hovorí po slovensky, o chlp," konštatoval po dnešnom rokovaní technického štábu Ústrednej povodňovej komisie.

Špeciálne bariéry zachránili mesto

Zúčastnili sa na ňom aj viacerí ministri či predstavitelia polície a hasičov. Ako poznamenal predseda vlády, pokiaľ by sa neinštalovali špeciálne protipovodňové bariéry, pod vodou by už plávali mestské časti Devín aj Staré Mesto. Peniaze, ktoré sa investovali do protipovodňovej ochrany hlavného mesta, preto označil za dobre využité. "Škody by boli obrovské," doplnil Fico.

Priblížil, že niektoré cesty v Bratislave sú uzatvorené. Kyvadlovú dopravu do mestskej časti Devín zabezpečuje armáda. Vodné dielo Gabčíkovo (VDG) je podľa jeho slov technicky pripravené pre prípad, že bude potrebné vypúšťať viac vody ako v súčasnosti. ONLINE spravodajstvo z povodní si môžete pozrieť TU. 

Povodňové spravodajstvo na jednom mieste. ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy