Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Politické zemetrasenie v Česku. Na Úrade vlády sa zatýka
Zdielať na

Politické zemetrasenie v Česku. Na Úrade vlády sa zatýka

PRAHA / V sídle českej vlády zasahovalo v noci na dnes po skončení rokovania vlády protikorupčné komando Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu! Informovalo tom Český rozhlas. Prišiel si aj po šéfku kancelárie premiéra Nečasa. Exkluzívne pre TV JOJ sa k zatýkaniu vyjadril aj prezident ČR Miloš Zeman, ktorý je momentálne na summite v Bratislave. Zásah stále pokračuje.

ČSSD požaduje okamžitú demisiu premiéra Nečasa

Sociálna demokracia požaduje okamžitú demisiu premiéra Petra Nečasa (ODS), ktorá povedia k pádu vlády. Nové voľby ČSSD chce v čo najbližšom termíne. Po jednaní vedenia najväčšej opozičnej strany to oznámil predseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Prezident Miloš Zeman sa v piatok stretne s policajným prezidentom Martinom Červíčkom, premiérom Petrom Nečasem a šéfom opozičnej ČSSD Bohuslavom Sobotkom. Informovala o tom hovorkyňa Hradu Hana Burianová. Prezident bude hovoriť aj s ministrom spravodlivosti Pavlem Zemanem

Obvinili už osem ľudí z piatich trestných činov

Vyšetrovatelia z Útvaru pre odhaľovanie organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili v súvislosti s raziou na úrade vlády a ministerstve obrany osem ľudí z celkovo piatich trestných činov, napísal server iDnes.cz. Počet stíhaných vraj ešte vzrastie. Hovorca útvaru Pavel Hanták infomáciu nepotvrdil, polícia sa vraj vyjadrí k prípadu v piatok, povedal pre ČTK.

Nečas: Ja som sa nedopustil ničoho nepoctivého

Opozícia začala hovoriť o predčasných voľbách. Premiér a predseda ODS Petr Nečas prehlásil, že rezignovať nehodlá. "Som presvedčený, že som sa nedopustil ničoho nepoctivého a nemám dôvod uvažovať o rezignácii... Moja dôvera v Janu Nagyovú neklesla, nemám dôvod sa domnievať, že sa dopustila nezákonností," vyhlásil Nečas na brífingu k rozsiahlemu záťahu v Česku. Prezident Miloš Zeman sa v piatok s Nečasom stretne.

Predseda českej vlády vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby čo najskôr špecifikovali podozrenia a predložili konkrétnosti, ktoré viedli k tak rozsiahlej akcii. Súčasne im prisľúbil maximálne možnú súčinnosť, aj keď si neodpustil poznámku o údive nad faktom, že prípad, väčšina protagonistov ktorého žije v Prahe, dozoruje ostravská pobočka štátneho zastupiteľstva v Olomouci.

Nie dobrá reklama pre našu krajinu...

Prezident ČR, ktorý sa momentálne zúčastňuje 18. stredoeurópskeho summitu hlavy štátov v Bratislave, sa nevyhol ani otázkam ohľadne udalostí v Českej republike. Exkluzívne pre TV JOJ teda komentoval zatýkanie protimafiánskeho policajného komanda.

"Udalosti v Českej republike sa týkajú len tejto jednej krajiny a určite to pre nás nie je dobrá reklama. Nechcem však udalosti, ktoré sa u nás dejú, preceňovať," odpovedá pre reportérku Ivetu Krupovú.

Prezident Miloš Zeman si kvôli situácii pozval na piatok na Hrad premiéra Nečasa, predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku a policajného prezidenta Martina Červíčka. Pozvanie Sobotku naznačuje, že Zeman bude možno presadzovať vypísanie nových parlamentných volieb. Obyvatelia si na možnosť skončenia premiéra Nečasa vo funkcii môžu aj staviť...

Samé veľké ryby!

Elitní policajti totiž v Česku spustili nebývalo rozsiahle zatýkanie politikov a špičiek štátnej správy. Podľa denníka Mladá fronta DNES je medzi zadržanými vrchná riaditeľka Kancelárie predsedu vlády Jana Nagyová, riaditeľ správy hmotných rezerv Ondrej Páleník, niekdajší politici ODS Petr Tluchoř a Ivan Fuksa a riaditeľ pivovaru Budvar Jiří Boček - exnámestník na ministerstve poľnohospodárstva. V noci zasahovali nielen na Úrade vlády, ale aj ďalších miestach.

"Čo chcem zdôrazniť, je, že akcia prebieha pod dozorom Vrchného štátneho zastupiteľstva v Olomouci," citoval hovorcu komanda Patra Hantáka Český rozhlas. Zásah na Úrade vlády nepriamo potvrdil pre iDNES.cz aj hovorca kabinetu Jan Hrubeš. "Vláda skončila (rokovanie) o 23:00, o pol dvanástej som odchádzal a to som si ešte nič nevšimol..."

Počet zadržaných sa stále rozširuje

Podľa českých médií je medzi zadržanými tiež šéf Úradu vlády Ľubomír Poul. Ďalší zatknutí pochádzajú aj z Ministerstva obrany ČR - riaditeľ Vojenského spravodajstva generálmajor Milan Kovanda, identita druhej osoby je neznáma. Počet zadržaných osôb sa stále rozširuje. Polícia oficiálne ich mená nekomentovala.

Množstvo ďalších vplyvných osôb a podnikateľov, spájaných s možnými aspektmi v pozadí záťahu, sú v zahraničí. V Chorvátsku majú byť podnikatelia Roman Janoušek a Ivo Rittig, vplyvný zákulisný hráč pražskej ODS Tomáš Hrdlička, ktorý sa má do ČR vrátiť počas víkendu a na cestách podľa zaslanej SMS má byť aj tretí z niekdajších "rebelov" ODS Marek Šnajdr.

Otázky okolo verejných zákaziek?

Polícia zasahovala aj na Odbore mestského investora Prahy. Jeho šéf Jan Beránek to MF DNES potvrdil s tým, že si detektívi vyžiadali informácie asi o 13 verejných zákazkách z obdobia rokov 2009-12. Konkrétne kauzy nevymenoval.

Nitky vedú k premiérovi Nečasovi

Zatknutí politici Tluchoř, Fuksa a Šnajdr patrili k rebelom, ktorí pred časom takmer pomohli zvrhnúť Nečasovu vládu kvôli odporu proti zvýšeniu DPH. Spor sa skončil tým, že sa vzdali poslaneckých kresiel. Šnajdr a Fuksa následne zasadli na lukratívne posty v dozorných radách.

Informácie o policajnej akcii prichádzajú chaoticky, ale je jasné, že policajti zasahujú v Galerii Myšák, kde sídli firma Romana Janouška, uskutočňujú tiež domovú prehliadku u ďalšieho pražského lobbistu Iva Rittiga.

Okrem sídla vlády v Strakovej akadémii prišli policajti aj do Snemovne a na pražský magistrát, a zasahujú tiež na ministerstve obrany.

Vlna kritiky z radov opozície

Opozícia začala kvôli prípadu tvrdo útočiť na vládu. Expremiér Jiří Paroubek (Národní socialisti) hovoril o potrebe hlasovať o nedôvere vláde, šéf Vecí verejných (VV) Vít Bárta žiada premiéra o vysvetlenie policajnej akcie. VV sú tiež pripravené podporiť rozpustenie Snemovne a nové voľby.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy