Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Buď konečne chlap Robo, odkazuje Frešo Ficovi
Zdielať na

Buď konečne chlap Robo, odkazuje Frešo Ficovi

BRATISLAVA / SDKÚ-DS zvažuje ešte jeden právny krok, ktorý by sa mal týkať voľby generálneho prokurátora. Predseda strany Pavol Frešo ho však zatiaľ nechce špecifikovať. Robert Fico by však podľa neho mal byť chlap...

Chlap dodrží aspoň slovo

„Našli sme možno niečo, čo nebolo použité,“ povedal Frešo s tým, že už právne kroky na ústavnom súde sú silné, ale Smer ich ignoruje. „Možno prevalí aj iné právne kroky,“ povedal. Podľa neho v takom prípade pôjde o čisto politickú nomináciu. „Smerácka mašinéria nebude reagovať na právne kroky,“ dodal.

Obdobne ako voľba generálneho prokurátora podľa Freša začínalo aj vylučovanie poslanca Františka Gauliedera z parlamentu. Pripomenul, že vtedy sa na tom podieľali v spolupráci dvaja ústavní činitelia – premiér Vladimír Mečiar a predseda parlamentu Ivan Gašparovič.

Dnes sú podľa Freša za situáciu zodpovední prezident SR Gašparovič, ktorý odmietol vymenovať Jozefa Čentéša do funkcie, premiér Robert Fico, ktorý nedrží slovo a nečaká do rozhodnutia ústavného súdu, predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková, ktorá celý problém politicky zdržovala, a predseda NR SR Pavol Paška vyhlásením novej voľby. Frešo dnes vyzval Fica, aby bol chlap a konečne dodržal slovo a počkal na rozhodnutia súdu.

Kto za to môže?

Poslanci môžu kandidátov na generálneho prokurátora predkladať do štvrtka do 16:00. Opozícia kandidáta nepredloží, novú voľbu považuje za protiústavnú, keďže 17. júna 2011 parlament zvolil v tajnej voľbe za kandidáta Jozefa Čentéša. Predseda parlamentu Pavol Paška vyhlásil termín na predkladanie kandidátov aj v januári 2013, o funkciu sa však pre spory na ústavnom súde nikto neuchádzal.

Kandidátom Smeru-SD podľa všetkého bude bratislavský krajský prokurátor a bývalý spolužiak premiéra Roberta Fica Jaromír Čižnár, ktorého už v minulosti na tento post odporučila Rada prokurátorov. Parlament zvolil Jozefa Čentéša za kandidáta na generálneho prokurátora v tajných voľbách v roku 2011, Smer-SD bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie.

Prezident Ivan Gašparovič po roku a pol od Čentéšovho zvolenia v parlamente informoval, že do funkcie ho nevymenuje, neskôr sa Gašparovič vyjadril, že neexistuje taká možnosť, že by Čentéša vymenoval. Spor o vymenovanie Čentéša je v súčasnosti na ústavnom súde. Fico koncom apríla vyhlásil, že sa vláde hromadia informácie o generálnej prokuratúre, ktoré naznačujú, že tam musí nastať výmena vo vedení. „Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer," konštatoval Fico 30. apríla. Odmietol však konkretizovať informácie, ktorými disponuje, lebo je viazaný tajomstvom.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články