Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
AUTENTICKÉ ZÁBERY. Polícia zverejnila video výbuchu v Prahe
Zdielať na

AUTENTICKÉ ZÁBERY. Polícia zverejnila video výbuchu v Prahe

PRAHA / Nedávny výbuch v pražskej Divadelnej ulici spôsobil unikajúci plyn z potrubia pod chodníkom niekoľko metrov pred poškodeným domom. Kriminalisti to zistili tlakovou skúškou potrubia. Na mieste sú momentálne podpery, ktoré dom podopierajú.

Vyšetrovanie stále nie je ukončené

K miestu úniku sa kriminalisti dostanú až vo chvíli, kedy budú podpery odstránené. Na policajnom webe o tom informoval pražský policajný hovorca Ján Daněk. "vyšetrovanie nie je doposiaľ ukončené. Do tej doby nie je možné špecifikovať príčinu výbuchu. Či je to v dôsledku pôsobenia nešťastnej náhody alebo iných vplyvov," uviedol hovorca Pražskej plynárenskej Miroslav Vránek. Podľa neho je nutné skontrolovať potrubie, ktoré je pod zemou.

Silný výbuch nastal v 4-poschodovom dome v pondelok 29. apríla. Explózia zranila štyridsať ľudí a poškodila okolité domy. Škody sa odhadujú na desiatky miliónov korún. Ich rátanie však stále neskončilo. "kriminalisti opätovne žiadajú, aby sa ten kto tak ešte neurobil, dostavil nahlásiť vzniknuté škody v súvislosti s týmto výbuchom," uviedol Daněk.
 
V jednej časti poškodenej budovy sú prepadnuté stropy a stena sa vychýlila do ulice. Podľa poisťovne len tieto škody budú vo výške najmenej 20 až 30 miliónov korún. Ďalšie miliónové škody vznikli v Galérii Zdeňka Sklenáře, ktorá v dome sídli. Tlaková vlna zničili množstvo originálnych diel. Škody vzniknú aj na ušlom nájomnom, na zdraví a majetku ľudí, na okolitých domoch alebo zaparkovaných autách.

Výbuch poškodil aj Národné divadlo

Výbuch naviac vyrazil časť sklenených výplní Národného divadla a Novej scény. Neďaleká Akadémia vied a dve fakulty Univerzity Karlovej majú zničené knižnice, učebne a kancelárie. Školy museli na niekoľko dní obmedziť svoju prevádzku.

Väčšina zranení bola ľahkého charakteru, dvaja ľudia však boli zranení vážne. jeden utrpel otras mozgu, poranil si ramenný kĺb a podstúpil operáciu. Druhý mal zlomenú nohu. Ostatných zranených, ktorých záchranári previezli z miesta nešťastia do pražských nemocníc, ošetrili lekári ambulantne. 

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

youtube.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy