Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Policajti prekazili plán masovej vraždy v Kanade
Zdielať na
Zahraničie

Policajti prekazili plán masovej vraždy v Kanade

TORONTO / Práve osobný vlak mali mať v hľadáčiku teroristi, ktorý sa chystali takto v Kanade útočiť opäť na nevinných ľudí. Tamojšia polícia tvrdí, že sa jej včas podarilo zadržať dvoch mužov, ktorí za podpory teroristickej Al-Kájdy pripravovali útoky. Vyšetrovatelia však odmietajú, že by mali krvavé plány niečo spoločné s minulotýždňovým bombovým útokom v Bostone.

Útoky na osobné vlaky

V putách kanadských policajtov tak skončili dvaja 30- a 35-roční muži. Nemajú byť občanmi Kanady, ale pochádzajú podľa polície z Tuniska a Spojených arabských emirátov. Plánovali útoky na osobné vlaky americkej spoločnosti Amtrak a vraj má polícia v rukách dôkazy, že majú byť napojení na známu teroristickú organizáciu v zahraničí.

"Podozriví boli podporovaní organizáciou Al-Kájda, hlavne jej elementami z Iránu. Nemáme dôkazy, že by tieto útoky podporoval štát," informoval asistent policajného komisára James Malizia. "Dvaja podozriví sú obvinení z plánovania teroristického útoku na prostriedky dopravy a plánovania masovej vraždy v prospech teroristickej skupiny. Zameriavali sa pritom na vlaky a trate v širšom okolí Toronta," komentovala šéfka tamojšej polície Jennifer Strachan.

Upozornil na nich moslimský duchovný

Na mužov mal políciu upozorniť aj moslimský duchovný, ktorý si všimol radikalizáciu myšlienok jedného z mužov a snahu ovplyvniť týmito myšlienkami mladých ľudí v okolí.

Ak by sa indície polície potvrdili, prekazila by tak prvý plánovaný útok Al-Kájdy na kanadskom území. Hovorca iránskej misie pri OSN stopy vedúce k iránskej odnoži Al-Kájdy odmieta. Podľa neho organizácia v krajine nie je prítomná. Americké tajné služby ale tvrdia, že Al-Kájda v Iráne pracuje tajne, pretože je prenasledovaná režimom.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy