Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Cirkev zaplatí 10 000 000 dolárov! Za zneužívanie chlapcov
Zdielať na

Cirkev zaplatí 10 000 000 dolárov! Za zneužívanie chlapcov

LOS ANGELES / Losangeleská arcidiecéza, jej bývalý kňaz a americký kardinál Roger Mahony zaplatia za urovnanie prípadu štyroch zneužívaných detí celkom takmer 10 miliónov dolárov, vinu však nepriznajú.

Vyplatia 9,99 milióna dolárov

Mahony je momentálne aj napriek protestom časti veriacich vo Vatikáne, kde sa účastní voľby pápeža. Dohodu o urovnaní prípadu oznámili v utorok obhajcovia obetí. Právnik arcidiecézy Michal Hannigan potvrdil, že v rámci dohody vyplatia žalovaným stranám 9,99 miliónov dolárov.

76-ročný kardinál Mahony koncom januára prišiel o možnosť vykonávať v cirkvi akúkoľvek administratívnu či verejnú funkciu kvôli spojeniu s pedofilným škandálom kňazov v losangeleskej arcidiecéze.

Mahony mal kryť zneužívanie

Tá v roku 2007 musela vyplatiť odškodné v celkovej výške 600 milióna dolárov asi 500 ľuďom, ktorých údajne zneužili duchovní rímskokatolíckej cirkvi v Los Angeles. Mahony bol súčasným arcibiskupom potrestaný za to, že ich počínanie dlhú dobu kryl. 

Mahony viedol losangelskú arcidiecézu od 80. rokov, kedy sa tam podľa polície nelegálne sexuálne praktiky diali. Štyri prípady, ktoré boli v utorok urovnané, a do ktorých bol zapletený bývalý kňaz Michael Baker, sa ťahali 26 rokov (1974-2000).

Losangelská diecéza sa dohodla už na niekoľkých urovnaniach prípadov údajného zneužívania. Podľa obhajcov žalujúcich je posledná dohoda doposiaľ najvyššia. Škandál okolo pohlavného zneužívania v americkej katolíckej cirkvi vypukol v roku 1992 a cirkev už minula na odškodnenie a urovnanie žalôb niekoľko miliárd dolárov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy