Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Útok na banky. V Čechách úradovali hackeri
Zdielať na

Útok na banky. V Čechách úradovali hackeri

ČESKÁ REPUBLIKA / Niektoré čeksé komerčné banky, Česká národná aj pražská burza v stredu čelili útokom hackerov. Išlo o takzvané DDoS útoky, ktorým čelili v minulých dňoch aj spravodajské servery. Nefungovali ani stránky energetickej burzy a centrálneho depozitára. Účty a dáta klientov neboli podľa bánk v ohrození.

Vklady neboli ohrozené

Napadnuté komerčné banky však už problémy odstránili a ich internetové stránky aj elektronické bankovníctvo je prístupné. "Príčinou výpadku bol vonkajší útok, ktorý sa netýkal len Českej sporiteľne. Vnútorné systémy banky neboli narušené, dáta klientov a ich vklady neboli ohrozené, bankomaty fungovali," povedal Marek Pšeničný z tlačového centra Českej sporiteľne.

"V súčasnosti je situácia vyriešená dočasnou blokáciou prístupu zo zdrojových krajín a stránky sú dostupné.Situáciu však aj naďalej sledujeme," informovala hovorkyňa ČSOB Petra Hávová. 

Rovnaký ako tie predchádzajúce

"Problém so stránkami bol vyriešený zhruba okolo 11:00. Môžem potvrdiť, že sa s najväčšou pravdepodobnosťou jednalo o rovnaký typ útoku akému boli vystavené i iné finančné inštitúcie," uviedol aj hovorca pražskej burzy Jiří Kovařík.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/Lidové noviny

Súvisiace články

Najčítanejšie správy