Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Otvorený Berlusconi. Má záujem o spoluprácu s Bersanim
Zdielať na

Otvorený Berlusconi. Má záujem o spoluprácu s Bersanim

TALIANSKO / Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi naznačil, že v novom parlamente by mohol spolupracovať so stredoľavicovou koalíciou pod vedením Demokratickej strany Piera Luigiho Bersaniho. Tá získala tesnú väčšinu v dolnej komore parlamentu, kým Senát by mal ovládnuť Berlusconiho konkurenčný blok.

Mario Monti nie

"Taliansko nemôže zostať bez vlády, musíme to zvážiť," odpovedal Berlusconi na otázku, či je otvorený spolupráci s Bersaniho zoskupením. Pre spoločné dobro musia všetky strany niečo obetovať, dodal expremiér. Koalíciu s odchádzajúcim premiérom Mariom Montim však Berlusconi jednoznačne vylúčil a zopakoval, že úsporné opatrenia odchádzajúcej vlády stiahli tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny do recesie.

Patová situácia

Z predbežných výsledkov zverejnených v utorok nadránom po zrátaní takmer všetkých hlasov vyplýva, že Taliansko po nedeľňajších a pondelňajších parlamentných voľbách smeruje k patovej situácii, v ktorej nebude žiadny z politických táborov schopný vytvoriť väčšinovú vládu. Pre vytvorenie vlády je nutná väčšina v oboch komorách a vzniknutá situácia nemá v povojnových dejinách Talianska obdobu.

Berlusconi v utorok uviedol, že po výsledku volieb nemá obavy z negatívnych reakcií trhov ani z prípadného zvýšenia nákladov na obsluhu verejného dlhu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy