Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Talianske voľby. Berslusconiho súper podľa odhadov víťazom
Zdielať na

Talianske voľby. Berslusconiho súper podľa odhadov víťazom

TALIANSKO / Podľa prvých odhadov výsledkov v talianskych parlamentných voľbách jasne zvíťazil súper Berlusconiho najväčší súper, stredoľavicové zoskupenie okolo Demokratickej strany Piera Luigiho Bersaniho. Expremiérova strana Ľud slobody, ktorý vedie stredopravicový blok, zaostáva za víťazom najmenej o 5 percentných bodov...

Éra berlusconizmu na konci?

Podľa prieskumov televíznych staníc RAI a Sky získala Bersaniho koalícia v dolnej komore parlamentu 35 až 37 percent hlasov, v senáte teda 36 až 38 percent. Berlusconiho blok má vo voľbách do snemovne podporu 29 až 31 percent voličov, v senáte získal 30 až 32 percent.

Hoci predvolebné prieskumy predpovedali veľmi tesný súboj dvoch najsilnejších zoskupení, vyzerá to teraz na jasné víťazstvo stredoľavicového tábora, ktorý začal pomaly oslavovať. "Éra berlusconizmu je na konci," povedal priaznivcom zrejme budúci premiér Bersani.

Volebná prémia

Populistické Hnutie piatich hviezdičiek bývalého komika Beppeho Grilla skončilo podľa odhadov vo voľbách tretie, keď získalo 189 percent hlasov v dolnej komore, 16,6 percent v senáte. Štvrté je veľkým odstupom centristické zoskupenie premiéra Maria Montiho s 9 percentami hlasov.

Taliansky volebný systém pritom zaisťuje vďaka volebnej prémii víťaznej strane parlamentnú väčšinu. Bez ohľadu na to, koľko percent hlasov dostane, získa v snemovni 54% zo 630 mandátov. Volebná prémia sa vzťahuje aj na senát, tam sa ale rozdeľuje víťazom v jednotlivých regiónoch. Volebné miestnosti sa uzavreli v pondelok v 15:00 SEČ.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy