Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rukojemníkov radšej zabili, než aby ich nechali uniesť za hranice!?
Zdielať na

Rukojemníkov radšej zabili, než aby ich nechali uniesť za hranice!?

Rukojemnícka dráma v Alžírsku sa ešte neskončila! Tvrdia to niektorí analytici aj napriek tomu, že vláda v krajine považuje zásah proti únoscom - islamským radikálom za skončený. Pri útoku armády, ktorý mal za cieľ oslobodiť zajatcov, ich najmenej 35 zahynulo! Situácia je vážna...

Vláda odmieta vyjednávať

K útoku pri Ajn Amanáse sa prihlásila skupina islamských únoscov Al-Mulasamín vedená teroristom Mochtárom Belmochtárom. Únoscovia od stredy zadržiavali v podniku na spracovanie plynu desiatky ľudí, medzi nimi aj ľudí zo zahraničia. Alžírska vláda ale odmietla vyjednávať a na komplex zaútočili armádne vrtuľníky a špeciálne sily.

Pri oslobodzovaní malo zahynúť viac ako 30 rukojemníkov aj s cudzincami a najmenej 11 islamistov. Podľa alžírskeho zdroja sú medzi mŕtvymi aj dvaja Briti, dvaja Japonci a jeden Francúz. Údaje o obetiach sa ale rozchádzajú.

"Pripravme sa na zlé správy..."

Aktuálne ale ostáva stále viac ako 20 ľudí nezvestných. Ministerstvo zahraničia v Londýne v piatok oznámilo, že "teroristický incident v Alžírsku naďalej pokračuje". "Nie sme schopní aktuálne poskytnúť ďalšie informácie. Podľa premiéra Davida Camerona by sme sa ale mali pripraviť na zlé správy." Britský premiér dokonca odložil očakávaný prejav o budúcnosti Británie v EÚ.

Radšej smrť ako únos za hranice?!

Aj ďalšie spoločnosti v krajine sa obávajú podobných útokov. Istý írsky expert, ktorému sa podarilo utiecť, tvrdí, že alžírske sily vyhodili do vzduchu 4 autá s rukojemníkmi, aby tým zabránili ozbrojencom odviezť ich preč z krajiny. Medzi 200 rukojemníkmi má byť podľa dostupných informácií 41 cudzincov, najmä Britov, Nórov, Francúzov a Japoncov.

Únoscovia požadujú za ich prepustenie ukončenie vojenských akcií v Mali. Vláda však odmieta vyjednávať. Podľa alžírskeho ministra financií ide teroristom okrem iného aj o destabilizáciu krajiny a poškodenie jej energetickej infraštruktúry. Zajatie cudzincov pritom údajne vyvolal vojenský zásah aj Francúzska v Mali.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy