Zatiahnuté
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vláda tvrdí, že stav Cháveza sa lepší. Iní zase, že bojuje o život
Zdielať na

Vláda tvrdí, že stav Cháveza sa lepší. Iní zase, že bojuje o život

Liečba venezuelského prezidenta Huga Cháveza sa podľa vlády vyvíja priaznivo. Lekárom sa darí zvládať infekciu dýchacích ciest a prezident, ktorý sa na zotavuje na Kube po operácii rakoviny, je pri vedomí.

Liečba sa zlepšuje...

Napriek vládnemu prehláseniu však bývalý venezuelský viceprezident Elias Jaua podľa zahraničných agentúr uviedol, že Chávez v skutočnosti na Kube bojuje o život. Prezident sa už viac ako mesiac neukázal na verejnosti.

"Pre jeho krehký zdravotný stav.. sa liečba v minulých dňoch vyvíja priaznivo," cituje agentúra Reuters vládne prehlásenie. "Infekcia dýchacích ciest je pod kontrolou... prezident je pri vedomí," píše sa v komuniké.

Inauguráciu odložili

Chávez bol po štvrtej operácii rakoviny v panvovej oblasti hospitalizovaný v kubánskej metropole. Oficiálni činitelia už skôr označovali zdravotný stav za vážny. Chávez mal po minuloročnom volebnom víťazstve vo štvrtok zložiť prezidentskú prísahu. Najvyšší súd mu ale umožnil odložiť inauguráciu na neskôr.

Prezidentov brat Adan Chávez v sobotu tvrdil, že prezidentov stav sa deň od dňa zlepšuje. Venezuelská opozícia však podobným uisteniam neverí a vyžaduje "pravdu" o zdravotnom stave Cháveza Špekulácie taktiež oživilo nedeľné oznámenie z Kuby, že v sobotu večer jednali v Havane o Chávezovom stave a vyhliadkach štyria vysokí predstavitelia Venezuely s kubánskym prezidentom Raúlom Castrom.

Bojuje o život

"Situácia je všeobecne veľmi zložitá a chúlostivá. Pravdou ale je, že Hugo Chávez v súčasnosti bojuje a neprestáva bojovať o svoj život," prehlásil podľa agentúry AFP exviceprezident Jaua v hlavnom meste Caracas na schôdzi Chávezovej vládnej Zjednotenej socialistickej strany Venezuely. Schôdza bola usporiadaná zo solidarity s chorým prezidentom. Podobné zhromaždenia sa konali aj inde v krajine a ich priebeh naživo vysielala štátna televízia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy