Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Severnej Kóree sa máli. Chce väčšie rakety...
Zdielať na

Severnej Kóree sa máli. Chce väčšie rakety...

Tlak na vedcov a technikov vyvinul najnovšie severokórejský vodca Kim Čong-un. Podľa neho treba ďalšie funkčné a väčšie rakety a komunikačné satelity. O požiadavke vodcu tamojšieho komunistického režimu informovala severokórejská tlač...

Mali by ste...

"Mali by ste vyvinúť a vypustiť celú škálu ďalších funkčných družíc, vrátane komunikačného satelitu a vytvoriť nosné rakety väčšej kapacity," vyzval Kim vedcov, technikov a ďalších, kto sa na raketovom programe podieľa. Práve pre nich bol v piatok usporiadaný banket v Pchjongjangu.

"Tento štart... bol veľkým vyhlásením, ktoré demonštrovalo nezávislosť KĽDR a jej legitímne právo na využitie vesmíru k mierovým účelom," dodal Kim.

Radšej zbrojiť ako nasýtiť hladných

Severná Kórea totiž 12. decembra odpálila raketu dlhého doletu, ktorá vyniesla na obežnú dráhu Zeme družicu. Popudila tým medzinárodné spoločenstvo. Podľa západných expertov je ale "mŕtva", pretože nič nevysiela a na orbite sa prepadáva smerom dole.

Západ však aj tak na vypustenie rakety pozerá ako na zle skrývaný spôsob, ako obísť sankcie OSN zakazujúce KĽDR vykonávať testy rakiet dlhého doletu. Ohrozujú podľa OSN regionálnu stabilitu, plytvajú zdrojmi a prostriedkami v krajine, ktorá trpí nedostatkom jedla. Navyše existujú obavy, že KĽDR bude pokračovať v jadrových testoch.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy