Skoro jasno
21°
Bratislava
Severná Kórea odpálila raketu dlhého doletu
Zdielať na

Severná Kórea odpálila raketu dlhého doletu

Severná Kórea odpálenie rakety oficiálne potvrdila prostredníctvom tlačovej agentúry KCNA, podľa ktorej bol štart úspešný a raketa vyniesla na obežnú dráhu družicu tak, ako to bolo naplánované.

Odpálenie zaznamenali aj USA

Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej a kozmickej obrany (NORAD) uviedlo, že jeho systémy štart rakety zaznamenali. Raketa sa údajne pohybovala južným smerom. Jedna časť z nej odletela nad Žltým morom, druhá nad Filipínskym, dodalo veliteľstvo.

Juhokórejský prezident I Mjong-bak zvolal okamžite mimoriadnu bezpečnostnú radu. Rovnako zareagovalo aj Japonsko, nad ktorého územím raketa preletela. Tokio taktiež požiadalo o zvolanie schôdze Bezpečnostnej rady OSN. Tá sa má uskutočniť za zatvorenými dverami ešte dnes. 

Počin odsúdila aj Čína

Odpálenie rakety odsúdila Čína, podľa ktorej by Pchjongjang "mal rešpektovať" rezolúciu OSN, ktorá zakazuje odpaľovanie balistických striel. "Všetky zúčastnené strany by si mali zachovať chladnú hlavu a  neprilievať olej do ohňa, aby situácia ostala pod kontrolou," napísala oficiálna tlačová agentúra Nová Čína.

KĽDR pod vedením Kim Čong-una napriek tomu vyhlásila, že bude posilňovať svoj jadrový program, pokiaľ Washington neprestane s tým, čo Pchjongjang označuje za "nepriateľskú politiku."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy