Zatiahnuté
17°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Mocenský boj v Severnej Kórei. Armáda mení tváre
Zdielať na

Mocenský boj v Severnej Kórei. Armáda mení tváre

Vo vedení komunistickej Severnej Kórei zrejme zúri mocenský boj. Jeho najnovšou obeťou sa mal stať tamojší šéf armády. Ri Jong-ho zastával viaceré popredné funkcie v rámci ozbrojených síl, ale aj politického vedenia krajiny. Odstúpiť mal podľa oficiálnych správ zo zdravotných dôvodov. No niektorí zahraniční analytici varujú, že odišiel v rámci "čistiek", aby súčasný vodca Kim Čong-un len zvýšil svoju moc...

Neupresnené zdravotné problémy

69-ročný Ri Jong-ho stál na čele armády od roku 2009 a len donedávna bol považovaný za blízkeho spojenca mladého severokórejského lídra a kľúčovú postavu, ktorá Čong-una podporila počas procesu predávania moci. Sprevádzal ho tiež na pri návštevách vojenských základní. Dôvodom jeho odstúpenia podľa oficiálnej tlačovej agentúry stalinistického režimu je bližšie neupresnené ochorenie.

"Čistky" v armáde...

Zároveň bol vymenovaný jedným z vicemaršálov severokórejskej armády nie príliš známy generál Hjon Jong-čo, čo vyvolalo špekulácie o tom, či má nahradiť odvolaného Ri Jong-hoa.

Aké dopady budú mať tieto zmeny na vzťahy so susednou Južnou Kóreou, v ktorej je rozmiestnených okolo 28 000 amerických vojakov, sa dá len ťažko odhadnúť. Severná Kórea má totiž jednu z najväčších armád na svete, jadrový a raketový program.

Jadrová hrozba z KĽDR?

Navyše medzinárodné spoločenstvo vyjadrilo obavu, že KĽDR sužovaná vážnymi hospodárskymi problémami pracuje na získaní jadrových zbraní. Podľa Pchjongjangu jadrové zbrane krajina potrebuje kvôli nukleárnej hrozbe z USA, ale praje si sa ich vzdať v rámci medzinárodnej dohody. Šesťstranné jednania o severokórejskom jadrovom programe sú od decembra 2008 v slepej uličke...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy