Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Najväčšia banka sveta šokuje: Áno, prali sme špinavé peniaze!
Zdielať na

Najväčšia banka sveta šokuje: Áno, prali sme špinavé peniaze!

Najväčšia banka na svete HBSC sa priznala k praniu špinavých peňazí. Stala sa tak prvou na svete, ktorá niečo takéto učinila. S ministerstvom spravodlivosti USA sa už dohodla, že zaplatí rekordnú pokutu 1,92 miliardy dolárov.

Chyby z minulosti

Podľa portálu lidovky.cz pred podpísaním je taktiež dohoda s ďalšími americkými orgánmi a s úradmi vo Veľkej Británii."Prijímame zodpovednosť za chyby z minulosti. Už raz sme povedali, že to nesmierne ľutujeme a dnes to hovoríme znova," uviedol generálny riaditeľ Stuart Gulliver. 

"Dnešná HSBC je od základov iná organizácia, ktorá sa líši od tej, ktorý sa týchto chýb dopustila," pokračoval. HSBC je globálnou banku, ktorá hlavné aktivity v Európe a v Ázii. 

Peniaze prali aj zločinecké skupiny

Američania banku vyšetrovali niekoľko rokov a sústredili sa na prevody miliárd dolárov do krajín, ako je Irán. Teda do tých častí sveta, ktoré podliehajú medzinárodnému embargu. Cez HSBC zrejme prali špinavé peniaze aj zločinecké skupiny, vrátane mexických drogových kartelov.

V reakcii na škandál odstúpil v júli zo svojej funkcie manažér David Bagley, ktorý v skupine zodpovedal za dodržiavanie etických štandardov. Začiatkom novembra HSBC informovala, že na pokuty súvisiace s vyšetrovaním v USA vyčlenila 1,5 mld. USD.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy