Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Havária lietadla v Česku. Inšpektori nenašli čiernu skrinku
Zdielať na

Havária lietadla v Česku. Inšpektori nenašli čiernu skrinku

Armádne bojové lietadlo L-159 sa vo štvrtok večer zrútilo pri českom Kolíne. Na mieste sú od rána inšpektori leteckej inšpekcie a podľa posledných informácií ešte nenašli ani čiernu skrinku. Najnovšie informácie z miesta tragédie prináša reportér Bohouš Roub.

Čierna skrinka nezvestná

Vyšetrovatelia naďalej pokračujú v prehľadávaní a dokumentácii trosiek jednomiestneho vojenského lietadla L-159. Tieto práce môžu podľa hovorkyne generálneho štábu Jany Ružičkovej trvať aj niekoľko dní. "V momente, kedy budú ukončené potrebné úkony expertov na mieste nehody, bude zahájený odvoz trosiek lietadla. S ohľadom na nestabilný terén to môže trvať aj niekoľko dní."

Na mieste nešťastia sú členovia komisie pre vyšetrovanie leteckých nehôd ministerstva obrany a príslušníci vojenskej polície. Informácie o škodách alebo o tom, či už bola nájdená čierna skrinka, zatiaľ neboli k dispozícii.

Na mieste armáda aj štátna polícia

Miesto nehody lietadla, ktoré havarovalo počas bežného výcvikového letu a zahynul pri ňom skúsený 34-ročný pilot, ktorý sa práve vracal na základňu, vyšetrovatelia uzavreli, stráži ho vojenská aj štátna polícia. Armáda až do odvolania zakázala lietanie lietadlami L-159.

Aero L-159 ALCA je jednomiestne jednomotorové bojové podzvukové lietadlo českej výroby. Armáda Českej republiky ich používa od roku 2003. Projekt týchto lietadiel mal byť aj jedným z pilierov českého zbrojného priemyslu. Česká armáda si ich objednala 72, používa napokon len tretinu. Štát sa už roky snaží zvyšné stroje predať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy