Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Izrael bombardoval objekty lídra Hamásu
Zdielať na

Izrael bombardoval objekty lídra Hamásu

Izrael v noci z piatka na sobotu pokračoval v leteckých útokoch na ciele v Pásme Gazy a jeho terčom sa stalo aj vládne sídlo militantného hnutia Hamás.

Nie je jasné, či pri náletoch niekto zomrel

Židovský štát náletmi reaguje na raketové útoky zo strany palestínskych ozbrojencov. Tým sa ešte v piatok prvýkrát v histórii podarilo zasiahnuť aj oblasť hlboko vnútri Izraelu vrátane okolia Tel Avivu a Jeruzalema. Izraelská vláda v reakcii na stupňujúci sa konflikt povolala aj desiatky tisíc záložníkov.

"Izraelské obranné sily (IDF) zasiahli sídlo Ismáila Haníju v Gaze," uviedol v sobotu ráno pre agentúru AFP hovorca izraelskej armády v narážke na budovu, kde sídli predseda vlády v Gaze nominovaný hnutím Hamás. Jeho prestavitelia útok označili za "barbarský" a potvrdili, že vládne sídlo je "kompletne zničené". Zatiaľ nie je jasné, či si nálety vyžiadali aj nejaké obete.

Správy o doterajšej bilancii už štyri dni trvajúceho konfliktu sa rôznia. Hamás tvrdí, že izraelská armáda zabila 38 Palestínčanov, z toho polovicu civilistov vrátane detí. Izrael zase prišiel o štyroch členov svojich ozbrojených síl.

Erdogan: Ide o prevolebnú kampaň

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v piatok označil izraelskú ofenzívu v palestínskom Pásme Gazy za súčasť predvolebnej kampane pred januárovými parlamentnými voľbami v židovskom štáte.

Líder prevažne moslimskej krajiny skonštatoval, že rovnako ako počas pozemnej ofenzívy na prelome rokov 2008-2009 sa Izrael nachádza niekoľko týždňov pred dôležitým hlasovaním a vláda sa snaží urobiť dojem na voličov v záujme znovuzvolenia aktuálneho premiéra Benjamina Netanjahua.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy