Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Izraelský Tel Aviv v ohrození, vystrašení Slováci
Zdielať na

Izraelský Tel Aviv v ohrození, vystrašení Slováci

Vo štvrtok sa prudko vyhrotil ozbrojený konflikt Izraela s radikálmi z palestínskeho pásma Gazy. Do oblasti Tel Avivu dopadli dve rakety odpálené z pásma. Izraelská armáda vzápätí schválila mobilizáciu až 30 tisíc záložníkov.

Dohromady 21 mŕtvych, aj 6 detí

Jednotky izraelskej armády sa postupne presúvajú k hraniciam pásma Gazy. Hnutie Hamas odmietlo v tomto štádiu "akúkoľvek diskusiu o prímerí s Izraelom". Vzájomné ozbrojené údery sa začali stupňovať v stredu a do dnešného rána priniesli smrť 19 obyvateľom Gazy. Šesť z nich boli deti. Ďalších 160 ľudí bolo zranených. Na izraelskej strane priši o život traja ľudia a 16 utrpeli zranenia.

Hamas sa mstí za smrť Džabarího

Tel Aviv vo štvrtok zažil letecký poplach po prvý raz od roku 1991, keď mesto zasiahli iracké rakety počas vojny v Zálive. Ráno dopadla raketa odpálená palestínskymi radikálmi na obytný dom v izraelskom Kirjat Malachi, ktoré leží na hranici pásma Gazy. Okrem troch mŕtvych priniesol útok dvoch zranených. K odpáleniu sa prihlásila ozbrojená zložka palestínskeho hnutia Hamas, ktorej veliteľ Ahmad Džabarí bol v stredu zabitý pri cieľenom izraelskom nálete v pásme. Izraelský minister vnútra Ehud Barak vzápätí vyhlásil "že za to bude musieť druhá strana zaplatiť".

Rakety lietajú aj dnes ráno

Ozbrojený konflikt pokračoval aj dnes skoro ráno. Podľa televíznej stanice CNN sa v pásme Gazy ozývali výbuchy, po ktorých bolo vidieť stúpajúci dym. Radikálni Palestínčania aj v noci na dnes odpaľovali rakety na Izrael. Podľa izraelských médií však zrejme nikto nebol zranený.

11-mesačný synček a švagriná novinára

Jednou z 19 obetí náletov Izraela v pásme Gazy je aj 11-mesačný synček novinára BBC. Uviedol to americký denník Washington Post, ktorý fotografiu plačúceho muža s dieťaťom uverejnil na prvej strane dnešného vydania.

Šéf regionálnej pobočky BBC na Blízkom Východe Paul Danahar uviedol, že zdrveným mužom je Džihád Mišaráví. Žurnalista, ktorý žije v Gaze a pre BBC pracuje ako video a foto editor. V stredu jeho dom v Gaze zasiahla izraelská strela. Keď dopadla, v okolí sa údajne nebojovalo, oznámil Danahar, ktorý včera priletel do Gazy a so smútiacim kolegom strávil niekoľko hodín. Okrem synčeka zahynula aj žurnalistova švagriná a jeho brat utrpel zranenia.

Vyjednať prímerie prišli Egypťania

Do palestínskeho pásma Gazy ráno prišiel egyptský premiér Hišám Kandíl s početnou ministerskou delegáciou. Pokúsi sa primäť vedenie radikálneho Hamasu k prímeriu s Izraelom. Egypťania už v minulosti pôsobili ako prostredníci medzi Hamasom a Izraelom. Teraz však v Egypte vládnu islamisti a niektorí z nich požadujú vypovedanie egyptsko-izraelskej mierovej zmluvy. Že by také čosi mala v úmysle, však Káhira oficiálne popiera.

Aké je situácia Slovákov v Izraeli?

Ministerstvo zahraničných vecí eviduje 22 dobrovoľných registrácií ľudí, ktorí sú v Izraeli a vyše 200 mien patrí našim krajanom, ktorí v Izreali pracujú alebo tam majú rodiny. Hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel: "A zároveň je tam samozrejme veľká komunita ľudí s dvojitým občianstvom slovenským a izraelským, ktorí sú potom informovaní priamo izraelskými úradmi o situácii, ako aj o spôsobe správania sa v krízovej situácii."

Na ambasáde v Tel Avive pracuje okolo 30 Slovákov, zatiaľ ostávajú na mieste. Boris Grendel: "Vzhľadom na to, že situácia je krízová do 40 km od pásma Gazy, neuvažujeme zatiaľ o evakuácii našich občanov, rovnako tak našich zamestnancov na veľvyslanectve."

Chystáte sa tam? Konzultujte!

Ak sa však chystáte do Izraela, ministerstvo odporúča pútnikom kontaktovať cestovné kancelárie a informovať sa o aktuálnej situácií. Boris Grendel: "Každopádne, situáciu odporúčame sledovať a samozrejme, veci môžu ľudia kedykoľvek konzultovať s nami na ministerstve zahraničných vecí, ako aj s našim veľvyslanectvom v Tel Avive."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Pásmo_Gaza_letecké_útoky

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy