Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
RallyShow v Česku. Rodičia Kláry (†7) a Beáty (†18) sa psychicky zrútili
Zdielať na

RallyShow v Česku. Rodičia Kláry (†7) a Beáty (†18) sa psychicky zrútili

Českom otriasla v sobotu popoludní veľká tragédia. Potom, čo z trate vyletelo jedno z pretekárskych automobilov, vpálilo dvakrát medzi divákov rely. Štyri dievčatá pritom prišli o život, medzi nimi 7-ročné dievčatko a jej 18-ročná sestra, ktorých rodičia stáli neďaleko. Podľa informácií ČTK sa chystajú pozostalí po obetiach žalovať usporiadateľov pretekov....

Rodičia sestier sa psychicky zrútili

"Bolo to strašne rýchle, nemali šancu utiecť. Videli sme auto z nášho domu naproti. Nenapadlo nás, že to sú naše deti," popisuje strašnú udalosť matka dvoch sestier, pani Bronislava. Obe dievčatá podľa nej stáli len niekoľko metrov od cesty, staršiu Beátu vlieklo auto ešte 80 metrov. Svoje sestry videla umierať aj dvojička Beáty Lenka, ktorú auto tesne minulo. Beátu v náručí držal v čase zrážky jej priateľ.

Na oboch miestach, kde zahynuli sestry a ďalšie dve dievčatá, 18 a 20-ročné najlepšie kamarátky Karolína a Natália, horí množstvo sviečok. Ľudia sem nosia plyšové hračky.

Táto tragédia je najtragickejšia za posledných 10 rokov pri automobilových pretekoch v Česku, píše ČTK. Organizátor pretekov Petr Bujáček sa odmietol k tragédii vyjadriť. Hovorca Roman Ordelt odkázal, že "usporiadatelia sú z toho zdrvení".

Nedostatočne vyznačené miesta?

K nehode došlo v sobotu okolo druhej hodiny popoludní na ceste medzi obcami Lopeník a Březová, okres Uherské Hradište, na okraji prvej z týchto obcí. Podľa pozostalých tu údajne neboli miesta pre divákov oddelené bezpečnostnou páskou, za čo vinia usporiadateľov RallyShow Uherský Brod.

"Je tam horizont, ťažko povedať, či mal automobil technickú poruchu alebo tam bolo niečo iné," komentoval pre ČTK starosta Lopeníka Antonín Dulínek. "Auto v podstate išlo stále rovno, len sa mierne odrazilo od betónového stĺpu. Najskôr zrazilo dve dievčatá a po ďalších asi 50 metroch ďalšie dve. Všetky na mieste zomreli," potvrdila krajská policajná hovorkyňa Jana Macalíková.

Polícia preveruje aj pochybenie vodiča

Zranené boli dve osoby, 21-ročný mladík a 52-ročná žena. Ani jeden z nich nie je v ohrození života. Posádka auta ostala bez zranení. Polícia zisťuje príčinu tejto nehody. Vylúčené nie je zlyhanie vodiča či technická porucha na vozidle. "Preverujeme tiež prípadné pochybenia usporiadateľov aj to, či dievčatá stáli na mieste vyhradenom pre divákov," dodala Macíková.

Zväz rely už kvôli tragédii zvolalo mimoriadne zasadnutie na budúci týždeň. "Budú sa na ňom riešiť pravidlá bezpečnosti na takzvaných voľných podnikoch, ktoré nie sú súčasťou Medzinárodného majstrovstva ČR," informoval poradca Federácie automobilového športu Autoklubu ČR Jozef Pátl. Nešťastie sa stalo pri prvej zo šiestich rýchlostných skúšok. V dobe, kedy bol v plnom prúde druhý test, bola súťaž ukončená. Havarovalo vozidlo Mitsubishi Lancer.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/Radovan Eľko

Súvisiace články

Najčítanejšie správy