Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Fenomén Acqua alta: Polovica Benátok je pod vodou!
Zdielať na

Fenomén Acqua alta: Polovica Benátok je pod vodou!

Po silných dažďoch sa pod vodou ocitla už polovica Benátok. Po kolená vody je tiež na populárnom námestí sv. Marka. Hladina v noci na štvrtok prekročila výšku 140 cm. Povodňová pohotovosť pritom platí od 110 cm. Na fenomén "Acqua alta" (vysoká voda) je mesto zvyknuté...

Acqua alta v meste na lagúne

Mimoriadne vysoká voda by mohla opadnúť podľa meteorológov už v piatok. Upozorňujú však, že turisti by sa ešte vo štvrtok mali radšej vybaviť gumákmi. Zaplavené boli aj niektoré obchody a prízemné byty.

Mesto aj radnica je na "Acqua alta" zvyknuté a radnica je naň pripravená. V predstihu dokázala nainštalovať v postihnutých oblastiach provizórne lávky, po ktorých sa ľudia môžu pohybovať.

Sporný systém Mojžiš

Pred záplavami má mesto chrániť aj sporný a nákladný systém mobilných bariér zvaný Mose, teda Mojžiš. Spustený má byť najskôr v roku 2014.

Súčasné záplavy zatiaľ neprekonali tie najničivejšie, ktoré Benátky zasiahli 4. novembra 1966. More vtedy zalialo mesto do výšky 194 cm. Pri jednej z najhorších záplav za desať rokov zase v roku 2008 hladina dosiahla 160 cm.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy