Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Sandy hrozí v New Jersey. Jadrovú elektráreň Salem odstavili
Zdielať na

Sandy hrozí v New Jersey. Jadrovú elektráreň Salem odstavili

Americká energetická spoločnosť Exelon Corp vyhlásila kvôli stúpajúcej hladine oceánu spôsobenej "superbúrkou" Sandy stav pohotovosti v jadrovom reaktore elektrárne Oyster Creek v New Jersey. Čerstvé správy už hovoria o odstavení reaktoru v jadrovej elektrárni Salem.

AKTUÁLNE: Reaktor jadrovej elektrárne Salem v americkom štáte New Jersey dnes odstavili, keď sa zastavili štyri zo šiestich vodných čerpadiel jadrového reaktoru. Oznámila to agentúra AFP s odvolaním sa na prevádzkovateľa elektrárne, spoločnosť PSEG. Elektráreň Salem leží na brehoch rieky Delaware. Susedná jadrová elektráreň Hope Creek údajne funguje normálne.

Druhý stupeň pohotovosti. Zo štyroch

Informáciu o elektrárni Oyster Creek zverejnil hovorca americkej Komisie pre reguláciu energie (NRC). Stav pohotovosti je druhým najnižším na 4-stupňovej škále varovania. Podľa amerických federálnych činiteľov citovaných dnes agentúrou AP sú zatiaľ všetky jadrové elektrárne v poriadku a hladina mora pri Oyster Creek pravdepodobne čoskoro klesne.

Zasiahne systémy vodných čerpadiel?

Hovorca NRC uviedol, že ak sa tak nestane a vodná hladina bude naďalej stúpať, mohla by zasiahnuť systémy vodných čerpadiel, ktoré okrem iného slúžia na ochladzovanie bazénov s vyhoreným jadrovým palivom. Pokiaľ to bude nutné, operátori by mohli na ochladenie bazénu použiť vodu z požiarnických hadíc, citovala hovorcu agentúra Reuters.

V severnej časti štátu New York v pondelok uzavreli reaktor jadrovej elektrárne Nine Mile One spoločnosti Constellation Energy Group kvôli problémom s prenosom elektriny do rozvodovej siete. Podľa hovorcu NRC nie je zatiaľ jasné, či výpadok súvisí s mimoriadne silnou búrkou Sandy.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Hurikán_Sandy_New Jersey

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy