Oblačno
21°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Hurikán Sandy útočí na Ameriku, takto to vidia Slováci
Zdielať na

Hurikán Sandy útočí na Ameriku, takto to vidia Slováci

Prípravy na príchod hurikánu Sandy sú v Amerike v plnom prúde. V rušnom New Yorku zavládol netradičný pokoj. Zavreté sú školy i úrady, doprava je nefunkčná. Ľudia opúšťajú svoje domy a odchádzajú do bezpečných záchytných centier.

Hurikán zanechal prvé stopy vo Virgínii, kde ulice zaliala voda. Na východnom pobreží ľudia pozorujú silný vietor a rozbúrený oceán. Opúšťajú svoje domy a snažia sa ich chrániť zátarasami. Niektorí chcú privítať Sandy s humorom. "Hello, Sandy, " vykrikujú.

New York zasiahne zajtra

Do New Yorku by mal hurikán doraziť zajtra ráno. Pre bezpečnostné opatrenia pred očakávanou "megabúrkou" zavierajú aj metro, železnice a letiská, kde v noci uviazli desiatky cestujúcich. "Táto situácia mení naše priority. Keď som sem letel, bol som nahnevaný pre trojhodinové meškanie. Ale keby som vedel, čo ma tu čaká..," povzdychne si Jeff Brooker, jeden z pasažierov.

V mnohých mestách je evakuácia povinná

Niektorí ľudia mimo evakuovaných oblastí opustili svoje domovy dobrovoľne. Nájdu sa však aj takí, čo chcú búrku prečkať vo svojom dome pri oceáne. "Keď som zistila, že evakuácia je povinná, nemám inú možnosť len odísť. Ale radšej by som ostala vo svojom dome," hovorí žena, ktorej však mladík oponuje: "Zostanem doma, zavriem všetky okná."

Väčšina štátov na východnom pobreží vyhlásila stav núdze. Na dodržanie bezpečnostných opatrení upozorňujú aj obaja prezidentskí kandidáti, ktorí zrušili najbližšie predvolebné mítingy.

Hurikán si vyžiadal už 40 obetí

Hurikán Sandy si v Karibiku vyžiadal už okolo 40 obetí. Po tom, ako zasiahol minulý týždeň  oblasť medzi francúzskym ostrovom Martinique a ostrovom Hispaniola je sedem Francúzov nezvestných. Ako dnes uviedlo francúzske ministerstvo dopravy, po zmiznutých osobách, ktoré boli v tom čase na člne na mori, pátrajú lietadlá.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.


Hurikán Sandy útočí na Ameriku.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy