Oblačno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Superbúrka Sandy v Amerike tvrdo udrela, už najmenej 39 mŕtvych!
Zdielať na

Superbúrka Sandy v Amerike tvrdo udrela, už najmenej 39 mŕtvych!

Podľa najčerstvých správ už najmenej 39 mŕtvych po sebe zanechala "superbúrka" Sandy, ktorá v pondelok večer miestneho času (v noci z pondelka na utorok SEČ) udrela na východné pobrežie USA v štáte New Jersey. Na mnohých miestach spôsobila záplavy, prerušila dodávky elektriny pre viac než 8,1 milióna ľudí a skomplikovala dopravu.

AKTUÁLNE:  Morská voda zaliala v New Yorku na dolnom Manhattane konštrukčnú jamu v mieste bývalého Svetového obchodného centra, ktoré v roku 2001 zničil útok teroristov. Mimoriadne bolestne bolo zasiahnuté metro v New Yorku. Škody spôsobené sú najväčšie počas doby jeho viac než 100-ročného fungovania, povedal novinárom šéf mestského dopravného podniku Joseph Lhota.

Všetky škody ukáže až denné svetlo

Desať amerických štátov podľa servera BBC vyhlásilo stav núdze, asi miliónu obyvateľov úrady nariadili opustiť ich domovy. Starosta New Yorku uviedol, že hladina vody začína pomaly klesať. Podľa BBC ale bude rozsah škôd zrejmejší až za denného svetla. Odhady sa pohybujú medzi 10 a 20 miliardami dolárov! Viac než 60 ľudí predtým búrka zabila v Karibiku.

Krátko predtým, než živel dorazil na pevninu USA, zmenili meteorológovia jeho klasifikáciu z hurikánu na post-tropický cyklón. Znamená to, že búrka značne ochladla, no vôbec neochabla na svojej sile. Národné centrum pre hurikány ju označuje za "superbúrku". Víchre, ktoré ju sprevádzali, klesli zo 140 na 130 kilometrov za hodinu, búrku ale ľudia pociťovali v okruhu skoro 800 kilometrov.

Tri z obetí sú deti

Už najmenej 39 obetí na životoch hlásili New York, Maryland, Connecticut, Pensylvánia, Západná Virgínia, Severná Karolína a New Jersey. Vyplýva to z najnovších informácií jednotlivých štátov. Ľudia často umierali v dôsledku pádu stromov, ktoré vyvracal prudký vietor. Dohromady 17 obetí hlási New York, odkiaľ tiež prišli správy o prvej obeti vyčíňania "superbúrky". Stal sa ňou muž, ktorý zahynul v mestskej časti Queens po zásahu konára, ktorý víchor ulomil zo stromu. Tri z obetí sú deti, najmladšie malo osem rokov.

V New Yersey voda zaplavila ulice a domy. Státisíce ľudí ostali bez elektriny. Najhoršia situácia je zrejme v známom prímorskom centre hazardu Atlantic City. Tam zostali na ohrozených miestach tisícky ľudí, ktorým záchranári poskytnú pomoc až ráno.

V ohrození Západná Virgínia a Chicago

Hurikánu Sandy teraz stoja v ceste husto obývané lokality ako Baltimore, Philadelphia, či oblasť hlavného mesta Washingtonu, ktorý ale podľa starostu Vincenta Greya zatiaľ také problémy spojené s veľkou vodou nepostihli.

Meteorológovia varujú, že kritickú situáciu teraz môže búrka vytvoriť v horách Západnej Virgínie, kde má napadnúť až meter snehu, ale aj v Chicagu, ktoré leží na brehoch jazera Michigan. Podľa varovných správ tu môžu vlny dosahovať až 6-metrovú výšku!

Pretrhnutá hrádza v štáte New Jersey

Sandy už spôsobila aj pretrhnutie hrádze v severnej časti štátu New Jersey, kde rozvodnená rieka ohrozuje tri mestá. Podľa vyjadrenia náčelníka polície v Little Ferry pre spravodajský kanál CNN hladina v niektorých oblastiach stúpla o 1,2 až 1,8 metra a záchranári na člnoch museli vyslobodzovať obyvateľov ukrývajúcich sa na vyšších podlažiach svojich domov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

USA_hurikán_Sandy

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy