Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Afgánski vojaci dostali príručky ako pochopiť západných kolegov
Zdielať na

Afgánski vojaci dostali príručky ako pochopiť západných kolegov

Neberte ako urážku, keď vojak NATO vyjde zo sprchy nahý alebo sa opýta na fotku vašej ženy. Je to normálne a nie je to dôvod začať strieľať, vysvetľuje nový kultúrny sprievodca, ktorý dostali afgánski vojaci od tamojšieho ministerstva obrany.

K rýchlemu vzniku 28-stranovej brožúrky a vytlačeniu 5 tisíc kópii viedol rastúci počet incidentov, kedy afgánski vojaci začali strieľať na svojich západných kolegov. Problémom však môže byť, že z takmer 200 tisícovej afgánskej armády vie iba málokto čítať. 

Desiatky mŕtvych pre kultúrne nezhody

Od začiatku tohto roka afgánski vojaci zabili najmenej 45 vojakov NATO, väčšinou Američanov. To ohrozuje západné plány na výcvik afgánskych ozbrojených síl tak, aby bolo v roku 2014 schopné prevziať kontrolu nad svojou krajinou. NATO pripisuje 75 percent týchto tzv. vnútorných útokov nevraživosti, nedorozumeniam a kultúrnym rozdielom, a preto vzalo afgánske minisetrstvo obrany veci do vlastných rúk a vytvorilo pre vojakov sprievodcu správania sa ich západných kolegov.

Problematické mrkanie a nadávanie

Viac ako desať rokov po tom, čo vojaci prišli do Afganistanu, treba vysvetlovať napríklad také západné zvyky ako napríklad mrkanie, nadávanie či zdvihnutie prostredníka, aby sa nimi afgánski vojaci v hlboko veriacej zemi necítili dotknutí.

"Dokonca aj malé kultúrne rozdiely môžu spôsobiť napätie a nedorozumenie," píše sa v Brožúre pre pochopenie kultúry koaličných síl. A následne vymenováva všetky tabu afgánskej kultúry, ktoré sú na západe považované za úplne normálne. "Koaličný vojak môže prejsť pred niekým, kto sa modlí, bez toho, aby si to uvedomil alebo položiť nohy na stôl tak, že podrážkami mieri na osoby v miestnosti - neberte to ako urážku."

Smrkanie ako urážka

Ďalším rozdielne vnímaným prehreškom je smrkanie na verejnosti. "Táto praktika je veľmi bežná v členských krajinách koalície. Pokiaľ si niektorý z príslušníkov koaličných síl pred vami čistí nos, neurážajte sa," radí príručka.

Medzikultúrnym mínovým poľom je aj rozprávanie o príbuzných a ukazovanie fotiek manželiek či dcér. "Koaliční vojaci sa vás môžu opýtať na ženy vo vašej rodine. Neberte to ako urážku alebo zahanbovanie, chcú byť iba priateľskí. Môžete im odpovedať, že Afgánci o rodine a ženách s inými ľuďmi nehovoria," odporúča sa v príručke.

Narozdiel od Afgáncov vojaci NATO môžu tiež mrkať, zdvíhať prostredník alebo vychádzať zo sprchy nahí, ale ani to si nemajú brať osobne. "Pamätajte si, všetky nedorozumenia sú neumyselné," dodáva brožúrka.

Do Afganistanu sa pred pár dňami vybrali aj slovenskí vojaci, viac v reportáži.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy