Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Naši vojaci sa lúčili. Odišli cvičiť špeciálne sily Afgánskej národnej polície
Zdielať na

Naši vojaci sa lúčili. Odišli cvičiť špeciálne sily Afgánskej národnej polície

Do Afganistanu odchádza cvičiť políciu posledná, tretia rotácia dvadsiatich vojakov žilinskej špeciálnej jednotky. Podľa brigádneho generála Jindřicha Jocha je na politickom rozhodnutí, či budú profesionálni vojaci žilinského 5. pluku špeciálneho určenia nasadení znova do operácie ISAF SOF v Afganistane.

„Každá jednotka potrebuje čas na regeneráciu, aby tí ľudia nabrali znova aj rodinné zázemie a pokoj. Samozrejme, že jednotka sa pripravuje tak, aby bola nasadená kedykoľvek do hocijakej operácie, ale vždy je to na politickom rozhodnutí tejto krajiny, “ povedal náčelník Štábu pre operácie Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Jindřich Joch po slávnostnom nástupe vojakov v žilinských kasárňach 5. pluku špeciálneho určenia.

Návrat o 6 mesiacov

Tretia rotácia žilinskej špeciálnej jednotky bude v pridelenej afganskej provincii pokračovať vo výcviku približne 125 príslušníkov špeciálnych síl Afganskej národnej polície a po šiestich mesiacoch dovezie z Afganistanu domov aj všetku techniku.

„Úloha týchto jednotiek je jasná, je to mentorovanie, je to hlavne výcvik. Samozrejme pri tom výcviku sa špeciálne sily podieľajú aj na zatýkaní osôb, ktoré boli vyhodnotené ako spolubojovníci Talibanu alebo ako vedúci ich jednotlivých buniek, dodal generál Joch.

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

          

SITA

Súvisiace články