Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slovenskí vojaci: Vycvičili nás a teraz s nami nerátajú!
Zdielať na

Slovenskí vojaci: Vycvičili nás a teraz s nami nerátajú!

Email s takýmto rozhorčeným obsahom televízii JOJ poslali vojaci, ktorí mali už o pár dní vystriedať svojich kolegov v Afganistane. Vojaci tak hovoria o zbytočne vyhodených peniazoch vynaložených na ich výcvik. Ministerstvo to však odmieta s tým, že s nimi rátajú aj do budúcnosti.

Výcvik prebehol, ale...

Viac ako 50 slovenských vojakov mala od septembra pilne zarezávať v rámci misie v Afganistane. To sa však nekonalo, rotáciu zrušili. Vojakov pripravovali v trebišovských kasárňach na pôsobenie na základni Tarinkot asi 140 kilometrov od Kandaháru. Zasiahla vyššia moc a vycvičení vojaci ostávajú doma.

"Vzhľadom na zmenu mandátu a ukončenie pôsobenia slovenských vojakov na tejto základni (december 2012) bola rotácia trebišovských vojakov zrušená," povedal minister obrany Martin Glváč.

Vojaci sa však obávajú toho, že ich drina na cvičisku bola zbytočná. Nehovoriac o peniazoch, ktoré za ich výcvik zaplatila armáda. "Ministerstvo namiesto využitia už vycvičených vojakov, na ktorých výcvik boli vynaložené nemalé finančné prostriedky, utratí ďalšie financie daňovníkov na výcvik nových vojakov," tvrdia nespokojní vojaci.

Koľko to stálo?

Koľko výcvik zhruba 60 vojakov stál, ministerstvo obrany zverejniť odmietlo. Minister obrany Glvač však tvrdí, že tieto peniaze nevýjdu nazmar. S vojakmi vycvičenými pre Tarinkot počítajú aj do decembrovej rotácie v Kandaháre.

Všetko však aj tak závisí od medzinárodných dohovorov. Ešte totiž vôbec nie je isté, či sa do Afganistanu pocestuje v decembri.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy