Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
AMATÉRSKE VIDEO: Skutočná tvár vojny v Sýrii
Zdielať na

AMATÉRSKE VIDEO: Skutočná tvár vojny v Sýrii

Násilie najhrubšieho zrna. Zomierajú nevinní. Ženy, deti, muži, vojaci, dezertéri... Zbytočné krviprelievanie trvá v Sýrii už viac než rok a podľa tamojšej opozície si už vyžiadalo viac ako 15 tisíc mŕtvych. "Pokiaľ svet nič nepodnikne, vraždenie bude pokračovať," varuje Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv. Každý deň sa pritom ako dôkaz hrôz objavujú na internete videá priamo z miest vraždenia...

Krviprelievanie bude pokračovať

Videá ukazujú neustále pokračujúce bombardovanie sýrskych miest, v ktorých sa skrývajú nevinní ľudia. Podľa sýrskej organizácie vraždenie pripravilo o život viac ako 10 tisíc civilistov, takmer 4 000 vojakov a tisíc armádnych dezertérov. K hraniciam neustále putujú utečenci, ktorí v domovine prišli o všetko a zachrániť sa snažia aspoň svoj holý život...

"Násilie sa za posledné dva mesiace zhoršilo a ešte sa zhorší," vyhlásil hovorca organizácie Ramí Abdel Rahmán. Ten rovnako skritizoval medzinárodné spoločenstvo, pretože miesto konania celý čas "len monitoruje situáciu".

Rusko musí prestať...

Liga arabských štátov zároveň žiada Rusko, aby prestalo poskytovať zbrane a vojenské zariadenia Sýrii. Či chce alebo nie, napomáha tak zabíjaniu civilistov. "Každá pomoc násiliu musí prestať, pretože ak dodávate vojenské zariadenia, pomáhate pri zabíjaní ľudí," komentoval námestník jej generálneho riaditeľa Ahmed Bin Hillí.

Vyzval tiež na prehodnotenie mandátu zvláštneho vyslanca OSN a LAŠ pre Sýriu Kofiho Annana a vyhlásil, že na presadenie jeho mierového plánu sú nutné nové mechanizmy. "Musíme nájsť nové mechanizmy a prehodnotiť mandát zvláštneho vyslanca, aby sme zabezpečili, že obe strany dodržiavajú mierový plán," povedal Hillí.

Mierový plán nefunguje

Povstanie proti režimu prezidenta Baššára al-Asada nemá konca. Strety medzi povstalcami a armádou pokračujú aj napriek snahám o nájdenie diplomatického riešenia. Nefunguje ani uzavreté prímerie, ku ktorému obe strany pristúpili ešte v apríli na základe Annanovho šesťbodového mierového plánu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy