Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nový masaker v Sýrii, najmenej 100 mŕtvych!
Zdielať na

Nový masaker v Sýrii, najmenej 100 mŕtvych!

Sýrske vládne jednotky postrieľali ďalších sto ľudí vrátane žien a detí v dedine al-Kubajr v provincii Hamá. Tvrdí to opozičná Sýrska národná rada, no jej informácie sa nedajú nezávisle overiť. Ak sa však ukážu ako pravdivé, pôjde o jeden z najhorších masakrov počas 15-mesačného ozbrojeného povstania proti režimu prezidenta Baššára al-Asada

Upozornenie: Obsah nie je vhodný pre maloletých čitateľov.

Správy sú vraj nepravdívé

"V dedine al-Kubajr máme sto úmrtí, medzi nimi 20 žien a 20 detí," vyhlásil hovorca rady Muhammad Sirmíní, ktorý z masakra obvinil sýrsku vládu. O masovej vražde v tej istej oblasti informovala aj Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv, hovorí však o 87 obetiach. Obe opozičné organizácie vyzvali pozorovateľov OSN, aby urýchlene preverili situáciu na mieste.

Sýrsky režim vo štvrtok poprel zodpovednosť za smrť civilistov a vyhlásil, že správy o tom, čo sa stalo v al-Kubajr, sú nepravdivé. "Teroristická skupina spáchala v regióne Hamá hrozný zločin, ktorý si vyžiadal deväť obetí," hovorí sa vo vyhlásení vlády.

Opakovanie z mája?

Podľa informácií opozičných skupín dedinu najprv ostreľovali vládne jednotky a provládne milície šabíha potom nožmi a strelnými zbraňami zaútočili na miestnu farmu. Podobný masaker sa stal v máji v meste Húla, kde provládne milície zabili 108 civilistov vrátane 49 detí a 34 žien.

Vtedy sa po podlahe povaľovali hlavy oddelené od tiel. Na zázname bolo vidieť ľudský mozog, ktorý doslova odletel. "Kto to spravil, je nejasné. Rovnako ako to, kto to natočil. Ale je to neopísateľne strašné," napísal spravodajca americkej agentúry AP.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy