Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Taliansky kardinál šokoval: Katolícka cirkev je zaostalá
Zdielať na

Taliansky kardinál šokoval: Katolícka cirkev je zaostalá

Rímskokatolícka cirkev zaostáva za reálnym vývojom o 200 rokov. Autorom šokujúceho vyhlásenia je taliansky kardinál a svojho času nástupca súčasného pápeža Benedikta XVI. Carlo Maria Martini, preslávený svojím liberálnym postojom k mnohým kontroverzným otázkam. Zomrel v piatok 31. augusta vo veku 85 rokov a jeho posledný rozhovor zverejnil taliansky denník.

Naše kostoly sú prázdne

"Zostarli sme, naše kostoly sú veľké a prázdne, cirkevná byrokracia je na vzostupe," cituje portál idnes.cz z talianskeho denníka Corriere della Sera, ktorý zverejnil jeden z posledných rozhovorov s liberálnym kardinálom Martinim, ktorým posmrtne šokoval kritikou cirkvi.

Časté sexuálne škandály hodnostárov

Niekdajší milánsky arcibiskup sa totiž ako jeden z mála nebál poukázať na súčasné problémy cirkvi a jej strácania veriacich. "Aj keď cirkev zmiernila svoj radikálny prístup k rozvedeným veciacim, bude v budúcnosti strácať vernosť a oddanosť mladej generácie."

Cesta z krízy je pritom podľa neho jednoduchá. "Pomôžu len radikálne zmeny začínajúce pápežom a jeho biskupmi.... Súčasná podoba cirkvi je 200 rokov pozadu oproti reálnemu vývoju." Cirkev by pritom k zmenám mali donútiť aj časté škandály so sexuálnym obťažovaním detí cirkevnými hodnostármi.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy