Jasno
15°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Návšteva z Vatikánu. Kardinál Burke sa o Bezákovi baviť nechcel
Zdielať na

Návšteva z Vatikánu. Kardinál Burke sa o Bezákovi baviť nechcel

Slovenskí veriaci v pondelok v Bratislave vítali návštevu z Vatikánu. Kardinál Raymond Leo Burke je najvyšším sudcom katolíckej cirkvi a prišiel na pozvanie vedenia Spišskej kapituly. Reč padla aj na odvolanie arcibiskupa Bezáka. Na otázky týkajúce sa tejto témy však odpovedal vyhýbavo.

K Bezákovi vyhýbavo

Verejnosť i média očakávali, že by sa kardinál Raymond Leo Burke mohol vyjadriť aj ku kauze odvolania arcibiskupa Bezáka. Pri otázke však mierne znervóznel. "Nie, nie nemám informácie o tom, ani kompetencie v týchto veciach," uviedol Burke.

Na viacerých kresťanských webstránkach vrátane stránky Konferencie biskupov Slovenska sa však objavila informácia, že kardinál Burke je prefektom, čiže šéfom Najvyššieho tribunálu Apoštolskej signatúry, čo je niečo ako v civile  Ústavný súd. "Nie, nie je to správna informácia," dodal Burke.

"Prirovnanie k ústavnému súdu nie je celkom presné, skôr združeným úradom Najvyššieho súdu, kasačného súdu a ministerstva spravodlivosti v jednom úrade... Ako taký centrálny orgán spravodlivosti Katolíckej cirkvi" uviedol Imrich Gazda z katolíckej univerzity v Ružomerbku.

Pomodlil sa pri pamätníku

Bratislavský Modrý kostolík je známy týmto pamätníkom nenarodených detí.
Americký kardinál sem zavítal preto, aby sa pri ňom pomodlil. "Je pre mňa zvlášť dojímavé navštíviť a modliť sa pri tomto pamätníku," uviedol kardinál Najvyššieho tribunálu Apoštolskej signatúry. Nezvyčajnú udalosť si okrem veriacich a tretieho sektora nenechali ujsť ani naši politici a pochopiteľne aj cirkevná vrchnosť.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy