Polojasno
15°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Arcibiskup Sokol poslal milióny združeniu synovca
Zdielať na

Arcibiskup Sokol poslal milióny združeniu synovca

Preverovanie hospodárenie trnavskej arcidiecézy pod vedením bývalého arcibiskupa Jána Sokola audítorkou sa skončilo trestný oznámením. Sokol podľa zistení denníka Sme poslal milióny združeniu svojho synovca a cirkevné peniaze mali končiť na jeho osobnom účte.

Dvadsať miliónov korún pre občianske združenie svojho synovca, nevýhodný prenájom pozemkov a prevod cirkevných peňazí na svoj vlastný účet sú podľa Sme tri hlavné podozrenia audítorky proti arcibiskupovi Jánovi Sokolovi. Vyplýva to z trestného oznámenia, ktoré podala na Generálnej prokuratúre pred dvoma týždňami. Prokuratúra podľa hovorkyne ešte nerozhodla, či a kto sa oznámením bude zaoberať.

Vyšetrovanie nemusí byť

Hoci podozrenia voči Sokolovi, ktorý Trnavskú arcidiecézu viedol od roku 1988 do roku 2009, vyzerajú vážne, vyšetrovanie môže byť podľa denníku nakoniec zastavené. Rozhodujúce bude, či sa bude cirkev cítiť konaním Sokola poškodená. "Ak cirkev nebude vidieť spôsobenú škodu, nemusí byť naplnená skutková podstata trestných činov," povedala pre Sme Lucia Kurilovská z právnickej fakulty.

Biskupi zatiaľ o ničom nevedia

Podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Jozefa Kováčika konferencia zatiaľ nepozná obsah podania na Generálnu prokuratúru. "Ak by sa medializované informácie potvrdili, išlo by o závažné porušenie správy cirkevného majetku. Následné kroky budú teraz na novom vedení diecézy," povedal hovorca KBS Jozef Kováčik.

Audit nariadil odvolaný arcibiskup Róbert Bezák. Špekuluje sa, že za dôvodom jeho odvolania je i preverovanie financovania trnavskej arcidiecézy za arcibiskupa Sokola.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy