Jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kňaza z Trnavy vylúčili z cirkvi! Hovoril som príliš otvorene...
Zdielať na

Kňaza z Trnavy vylúčili z cirkvi! Hovoril som príliš otvorene...

Traja exkomunikovaní katolícki kňazi predstúpili pred novinárov, aby predstavili nového biskupa. Vedenie našej katolíckej cirkvi ako i samotný Vatikán však o tom neinformovali a Mateja R. Jarabicu vysvätili tajne na Ukrajine. K praktikám z čias komunizmu pristúpili vraj z opodstatnených dôvodov.

Ostro kritizovali vedenie cirkvi

Matej R. Jarabica predtým pôsobil dlhé roky ako kňaz Trnavskej arcidiecézy a to aj za čias Róberta Bezáka. Spolu s ďalšími dvomi vylúčenými kňazmi chcú vytvoriť nové spoločenstvo veriacich, keďže podľa nich sa slovenská katolícka cirkev otriasa v základoch.

Vylúčení z cirkvi sú vraj len preto, že hovoria nahlas. "Aj v seminári nás učili: pokojne hovorte ľudom, čo chcú počuť, buďte milí, žite ako len chcete (keď to poviem hlúpo), ale majte plné kasy," povedal kňaz Martin Chlebek.

"Nikdy sme na stretnutí dekanátu neriešili podstatné veci. Ja som bol znechutený, aké tam boli ohovárania, osočovania a tak ako aj medzi normálnymi ľuďmi je to aj medzi kňazmi," myslí si biskup vysvätený tajne Róbert Jarabica.

Biskupi sa dištancujú

Vedenie Konferencie biskupov Slovenska (KBS) sa vyjadrovať  k tajnej vysviacke nechce. od roku 1989 sa totiž o ňu nikto nepokúsil. Pred časom sa ale trojicou kňazov už zaoberala a jej stanovisko k nim je preto nemenné

"Kongregácia sa dištancuje od samozvaných biskupov, neuznáva platnosť ich biskupských vysviacok, ktoré udelené boli a budú. Upozorňujeme veriacich, aby sa nepripájali k tejto skupine, ktorá je mimo cirkvi," píše sa v stanovisku KBS.

"Za biskupa môže byť v katolíckej cirkvi vysvätený niekto len so súhlasom pápeža. Toto pri tajných vysviackách nie je naplnené. Spoločenstvo Bazilika Veľkého je marginalizovanou skupinou kňazov, ktorá za tri roky existencie podporu veriacich nezískala," myslí si cirkevný analytik Imrich Gazdo.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy