Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Česi majú svojho Breivika! Byt mal plný munície a výbušnín
Zdielať na

Česi majú svojho Breivika! Byt mal plný munície a výbušnín

Časti policajných uniforiem, množstvo zbraní a munície. Tak presne toto našli českí policajti v byte muža z Ostravy, ktorý zjavne sympatizoval s nórskym masovým vrahom Andersom Breivikom. 29-ročný muž jeho meno používal pri elektronickej komunikácii...

"Chystal sa na závažnú vec"

"Počas domovej prehliadky sme okrem streliva, zbraní a výbušnín zaistili aj výpočetnú techniku... Sme na začiatku vyšetrovania. Nevieme presne, čo by spravil, ale chystal sa na ďalšiu závažnú vec," informoval šéf ostravských kriminalistov Radovan Vojta.

Podľa doterajšieho vyšetrovania sa muž chystal zbrane aj výbušniny použiť, dokonca mal pripravovať odpálenie väčšej bomby. Chcel sa tiež vydávať podobne ako Breivik za policajta. Za odpálenie bomby bol prednedávnom odsúdený.

Byt plný zbraní a výbušnín

Mladíka zadržali večer 10. augusta, na pomoc si pritom zavolali aj pražský Útvar rýchleho nasadenia. Obávali sa, že v byte paneláku je nastražená bomba, ktorú by mohol odpáliť na diaľku. Zaistili aj funkčný samopal, okrem nábojov aj ďalšie súčiastky k bombám a výbušniny či policajný maják.

Muž mal dokonca vo svojom byte strieľať a na opustených miestach skúšať účinky vyrobených bômb. V minulosti bol naviac 5-krát odsúdený, v jednom prípade za odpálenie bomby. Tú umiestnil do dreveného domčeka neďaleko diaľnice v Ostrave a odpálil ju na diaľku. Stalo sa tak v júli 2010.

Podľa susedov a dostupných informácií zadržaný muž nepatril k pravicovým extrémistom. Pre ČTK niektorí potvrdili, že ho skôr považovali za čudného človeka so záľubou vo výbušninách. Okolie tiež obťažoval častým odpaľovaním zábavnej pyrotechniky.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Anders Breivik v putach

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy