Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bulharsko 2 dni po. Atentátnik mal vraj komplica
Zdielať na

Bulharsko 2 dni po. Atentátnik mal vraj komplica

Asi 36-ročný muž, európsky typ, v krajine bol už 4 až 7 dní a pravdepodobne tu mal logistickú podporu. To sú najnovšie zistenia vyšetrovateľov podľa bulharského ministra vnútra Cvetana Cvetanova. Pri bulharskom útoku na autobus s izraelskými turistami zahynulo sedem ľudí, vrátane bulharského šoféra a útočníka.

Vodičák z Michiganu, centra amerických moslimov

"Nemôžeme vylúčiť, že atentátnik mal na bulharskom území zaistenú logistickú podporu," tvrdí Cvetanov. Nálož mal podľa neho vo veľkom batohu na chrbte a ten nechal v úložnom priestore autobusu. Následne doň vstúpil a nálož odpálil. 3D rekonštrukciu atentátu si môžete pozrieť TU!

Bulharské médiá zverejnili video a fotografie útočníka. Zároveň odvysielali zábery osobného preukazu s menom Jacque Felipe Martin a adresu v meste Baton Rouge, štát Louisiana. Podľa skorších informácií mal útočník sfalšovaný vodičský preukaz vystavený v štáte Michigan, ktoré má byť jedným z centier amerických moslimov.

Angličtina so zvláštnym prízvukom

Burgaská prokuratúra podľa servera focus-fen.net zverejnila ďalšie podrobnosti. Deň pred útokom vraj strávil v letoviskách Ravda a Pomorie neďaleko Burgasu. "Istý svedok bol vypočutý a podal veľmi podrobný popis osoby, ktorú na letisku zachytila bezpečnostná kamera. Svedok je majiteľom autopožičovne v meste Pomorie. Atentátnik si chcel požičať auto a s vlastníkom hovoril. Podľa neho rozprával anglicky so zvláštnym prízvukom a pýtal sa na auto na jeden deň," uviedla prokuratúra.

Majiteľovi sa však jeho vodičský zdal podozrivý a tak z pôžičky nič nebolo. Objavili sa tiež špekulácie o podobe útočníka, pretože zatiaľ čo ten na zázname má dlhé vlasy, svedkovia výbuchu hovorili o krátkych. Vyšetrovateľom sa ale podarilo nájsť taxikára, ktorý útočníka na letisko priviezol.

Polovica Izraelčanov dovolenku odvolala

Bulharské úrady zatiaľ vyslali 200 príslušníkov polície do hotela na pobreží, ktoré obýva viac ako tisíc Izraelcov. Podľa zástupcu cestovnej kancelárie Ortanna, ktorá zájazdy Izralecov do Bulharska organizuje, si tento rok dovolenku v tejto balkánskej krajine objednalo asi desaťtisíc záujemcov. Polovica po atentáte dovolenku zrušila.

Z Buharska už do Izraela odletelo vojenské lietadlo, na jeho palube bolo 33 zranených Izraelcov. Dve vážne zranené osoby tu však museli zostať a boli prevezené do Sofie.

USA aj Izrael podozrievajú Irán

Podľa denníka The New York Times okrem Izraela považuje aj USA útok za dielo libanonských šíitskych milíc Hizballáh na objednávku Teheránu. Irán však terorizmus odsúdil.

Nie je zatiaľ jasné, či bol útočník samovrah, alebo len utrpel "pracovnú nehodu", ako hovorí istý izraelský predstaviteľ, keď nálož vybuchla "predčasne". "Vyzerá to, že čakal na miestny cieľ, ale keď sa toto (autobus s izraelskými turistami) objavilo, skočil po tom," citoval nemenovaného amerického predstaviteľa Times.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy