Zatiahnuté
13°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Najväčší masaker v Sýrii. Vládne jednotky zabili 200 dedinčanov
Zdielať na

Najväčší masaker v Sýrii. Vládne jednotky zabili 200 dedinčanov

Sýrske vládne jednotky zabili vo štvrtok až 200 ľudí v dedine Tramsá v centrálnej provincii Hamá. Ide o najhorší masaker od začiatku povstania v marci minulého roku.

Aj tanky aj helikoptéry

Opozičná Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv uviedla, že dedinu obkľúčili vládne jednotky a provládne milície (šabíha) a bombardovali ju za pomoci tankov a helikoptér. Dedinu podľa svedkov ostreľovali celý deň, pričom sa zamerali najmä na mešitu, v ktorej sa ukrývali ľudia.

Následne do obce vnikli príslušníci milícií, ktorí mnohých dedinčanov popravili ranou do hlavy. Podľa internetových stránok televízie Al-Arabíja je obetí až 220. Väčšinu obetí tvoria civilisti vrátane žien a detí. V dedine žilo 7000 ľudí, teraz je však prázdna. "Všetci sú mŕtvi alebo utiekli," povedal líder povstalcov Abú Muhamad. Sýrska štátna televízia už obvinila z masakra teroristické skupiny. Sýrske nepokoje už trvajú mesiace. Doposiaľ si podľa opozičných skupín vyžiadali 17 000 životov.

Bránia v práci novinárom

Agentúra DPA uviedla, že sa v miestnej mešite zatiaľ podarilo zhromaždiť telá asi 150-tich obetí. Sýrska štátna televízia zo spáchania masakry obvinila ozbrojené teroristické skupiny a oznámila, že v bojoch prišla o život trojica vojakov. Tvrdenie sýrskej vlády, ani povstalcov sa nedá overiť, pretože sýrske úrady bránia v práci nezávislým novinárom.

Sýrska vláda začala presúvať zásoby chemických zbraní zo skladov. Tvrdia to americkí predstavitelia, ktorých citoval list The Wall Street Journal.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy