Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Chorvátsko v plameňoch, v ohrození sú aj Slováci!
Zdielať na

Chorvátsko v plameňoch, v ohrození sú aj Slováci!

V Chorvátsku stále horí. Len čo hasiči uhasia alebo lokalizujú jeden požiar, už im hlásia ďalší. Plamene zasahujú aj do oblasti v okolí vyťaženej diaľnice A1, kadiaľ jazdia k moru stovky Slovákov. Situáciu by mohol zlepšiť dážď, ktorý má prísť v najbližších dňoch.

Požiare sa rýchlo šíria

Požiare zachvacujú najmä nízke trávnaté porasty, dubové a borovicové lesy. V horúcom a suchom počasí sa rýchlo šíria. Nový požiar sa rozhorel pri hranici s Bosnou a Hercegovinou. Zasiahol asi 30 hektárov lesa v členitom teréne.

Stále sa nedarí uhasiť požiar medzi mestami Vukšič a Budak pri frekventovanej diaľnici A1, ktorou jazdia dovolenkári k moru. Na zemi s ním bojuje 6 hasičských áut, zo vzduchu lietadlá. Hasenie je nebezpečné aj preto, že v blízkosti sa nachádzajú mínové polia.

Niekde chýba technika

Pri Ostrovici sa plamene dostali nebezpečne blízko obývaných oblastí. Hasičom však na ich likvidáciu chýba technike. Hlavne lietadlá. Tie však zasahujú pri väčšom požiari neďaleko Šibenika. Ľudia žijúci v ohrozenej oblasti sa spoliehajú na počasie. Lokalizovať sa podarilo takisto ohniská v Smilčici, ktoré je vzdialené 25 kilometrov od Zadaru.

Turistov zatiaľ ohnivé jazyky neohrozili. Paradoxne jednu českú turistku pripravila o majetok voda. Zabudla si totiž pribrzdiť odparkované auto a to sa miernym kopčekom zviezlo do mora. Vo vnútri našťastie nikto nesedel.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy