Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
VIDEO: V Chorvátsku havaroval český autobus, osem ľudí zomrelo
Zdielať na

VIDEO: V Chorvátsku havaroval český autobus, osem ľudí zomrelo

Osem ľudí zomrelo pri nehode autobusu na diaľnici v strednom Chorvátsku. V autobuse sa na dovolenku viezlo asi 50 ľudí, osem z nich po havárii zomrelo, 30 ľudí je zranených.

Český autobus havaroval na diaľnici v Chorvátsku. Podľa českého konzula v Splite Pavla Bednářa osem ľudí je mŕtvych, 30 zranených. Podľa informácií polície, na ktorú sa konzul odvoláva, nešlo o pravidelný linkový spoj.

Autobus sa prevrátil

Autobus okolo štvrtej hodiny rannej zišiel z chorvátskej diaľnice A1 pri tuneli Krpani, ktorý sa nachádza asi 230 kilometrov od Záhrebu a len niekoľko desiatok kilometrov od pobrežia.

Podľa pracovníkov správy chorvátskych diaľnic existuje aj záznam nehody, pretože autobus najskôr narazil do stĺpu, ktorý má pripevnenú kameru monitorujúcu situáciu na danom úseku. Pracovníci taktiež uviedli, že na diaľnici vôbec neboli brzdné stopy, z čoho usudzujú vodičov mikrospánok. Autobus pri havárii narazil do zvodidiel a prevrátil sa. Kľúčová dopravná tepna, ktorú využívajú turisti mieriaci na dovolenku k Jadranu, je uzavretá.

Záchranári našli ôsmu obeť

Ôsmu obeť údajne našli chorvátski záchranári pri vyslobodzovaní tiel z trosiek autobusu. Portálu Jutarnij list to povedal štátny zástupca Zdravko Cas z mesta Karlovac, ktorý na miesto nešťastia prišiel. Český konzul v Splite však túto informáciu nepotvrdil. Večernij list s odvolaním na nemenované zdroje uviedol, že mŕtvych môže byť dokonca deväť. Chorvátske úrady to ale nepotvrdili.

Zomrelo 7-ročné dieťa

"Autobus patril brnenskej cestovnej kancelárii Atlas Adria," uviedol Karel Šrol z mediálneho odboru ministerstva zahraničných vecí ČR. V autobuse bolo podľa ministerstva celkom 51 ľudí. Všetci zranení boli prevezení do nemocnice v Gospiči. "Tam sa zisťuje ich stav a miera zranení," uviedol konzul Bednář. Okrem dvoch ťažko zranených sú ostatní cestujúci mimo ohrozenia života. Podľa chorvátskeho portálu Jutarnij list je medzi obeťami aj sedemročné dieťa.

"Všetci ľudia z nášho konzulátu sú na mieste nehody či v nemocniciach. Bohužiaľ nepoznáme mená zranených a obetí, takže prosíme blízkych cestujúcich, aby sa obrátili na cestovnú kanceláriu. Tá má ako jediná menný zoznam cestujúcich," uviedol Karel Šrol z ministerstva.

Jedno z dvojčat bojuje je v kóme

Medzi viac než štyrmi desiatkami zranených, ktorí prežili rannú tragickú nehodu českého autobusu, je na tom najhoršie jedno z dievčat, ktoré ešte ráno prepravil vrtuľník do hlavného mesta Záhreb. Dievča podľa dostupných informácií utrpelo mnohopočetné zranenia a je v kóme.

Dvojča dievčaťa, ktoré je v kóme, je na tom lepšie. Utrpela síce komplikovanú zlomeninu holene, je ale pri vedomí a komunikuje s okolím. Ak všetko dobre dopadne, obe sestry oslávia v júli štrnáste narodeniny. Stabilizovaná je aj tretia pacientka, o ktorú sa starajú lekári v záhrebskej nemocnici Dubrava. 60-ročná žena ma zlomené rebrá, holeň a panvu.

Ďalší ľudia s menej vážnymi poraneniami zostali v opatere lekárov v meste Gospič, ktoré leží najbližšie k miestu nešťastia a kam boli cvšetci cestujúci prevezení.

Svedectvo cestujúceho

"Panika, krv a strach, to je jediné, čo si vybavujem," povedal jeden z cestujúcich portálu Jutarnij list. zraneným podľa neho pomáha v nemocnici v Gospiči český policajt, ktorý v minulosti štyri roky slúžil ako asistent chorvátskych policajtov počas turistickej sezóny na Jadrane.

"Do autobusu sa dalo len ťažko dostať," uviedol lekár záchranky Edo Emer, ktorý na mieste zasahoval. "Prvýkrát som zažil, aby ľudia v šoku neplakali. Dvaja alebo traja cestujúci nám pomáhali a ostatní netušili, čo sa deje a kde sú," dodal Emer. Najhoršie pre neho bolo vyslobodzovať mŕtve dieťa. "Ľudia boli v takom stave, že sa po ňom nikto ani nezháňal," dodal.

Vodič zrejme zaspal 

Podľa portálu vecernij.hr k nehode pravdepodobne prišlo z dôvodou únavy a vodič zrejme zaspal. Potom narazil do stĺpu po ľavej strane cesty. Podľa informácií periodika Večernij list, vodič autobusu nehodu nehodu prežil.

Krátko pred tragickou nehodou hovoril s vodičom havarovaného autobusu jeho kolega. Autobusy cestovnej kancelárie v piatok vyrazili do Chorvátska dva. Po niekoľkých hodinách jazdy zastavil prvý z nich na odpočívadle, aby mohli ísť cestujúci na záchod.

Podľa serveru idnes.cz medzitým videl vodič odstaveného autobusu prejsť po diaľnici svojho kolegu, ktorý vyrazil krátko po ňom. "Zobral som telefón a zavolal kolegovi do druhého busu. Bavili sme sa o bežných veciach, neznel vôbec unavene," sprostredkovali médiá slová vodiča autobusu. ten ráno volal do brnenskej cestovnej kancelárie.

Cestovka nemá veľa informácií

Riaditeľ Martin Vašulín z brnenskej cestovnej kancelárie Atlas Adria nehodu potvrdil. "Bohužiaľ nemám žiadne ďalšie informácie. Chorvátska polícia s nami nekomunikuje a sme závislí len na informáciách z konzulátu," uviedol Vašulín.

Chorvátsko osudné aj pre Slovákov

7. septembra 2008 sa stala v Chorvátsku dopravná nehoda, pri ktorej zomrelo 16 Slovákov a 22 sa zranilo. Autobus so seniormi narazil do betónového piliera na diaľnici. Zranených vtedy previezli do nemocníc v neďalekom Gospiči a v Záhrebe. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy