Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nehoda autobusu. Svedectvo Slováka, ktorý uviazol v kolóne
Zdielať na

Nehoda autobusu. Svedectvo Slováka, ktorý uviazol v kolóne

Osem mŕtvych a viac než štyri desiatky zranených, z toho tri ženy ťažko, si vyžiadala sobotná dopravná nehoda českého autobusu na diaľnici v strednom Chorvátsku. Príčiny jednej z najhorších havárií zatiaľ nie sú známe. Chorvátske médiá špekulujú o tom, že vodič autobusu mal mikrospánok.

Slováci uvizali v kolóne

"Vyrážal som pomerne skoro ráno, čiže som ani nevedel, že sa ta, stala tá búračka... V tej kolóne, mala asi dvadsať kilometrov, som bol dokopy asi štyri hodiny. Veľkú časť z toho sa doslova, že stálo," uviedol Lukáš Fila, zástupca šéfredaktora denníka Sme.

Podľa slvo Filu bola situácia v kolóne pokojná. Deti tam hrali futbal a muži, ktorí isšli na jachtu hrali na gitare. "Išiel som aj okolo miesta tej nehody. je rpi ceste zrútená obrvoská kovová konštrukcia, ale vlastne samotná cesta už je odprataná," dodal Fila.

Diaľnica sprejazdnená

Diaľnica A1, ktorú využívajú turisti mieriaci na dovolenku k Jadranskému moru, bola až do popoludnia úplne uzavretá. Polícia ju potom čiastočne otvorila v smere na Záhreb. Nehoda na tejto kľúčovej komunikácii spôsobila dopravný kolaps.

Autá sa dali opäť do pohybu po 14-ej hodine v smere na Záhreb, opačným smerom až okolo 17:00

Autobus sa prevrátil

Autobus okolo štvrtej hodiny rannej zišiel z chorvátskej diaľnice A1 pri tuneli Krpani, ktorý sa nachádza asi 230 kilometrov od Záhrebu a len niekoľko desiatok kilometrov od pobrežia.

Podľa pracovníkov správy chorvátskych diaľnic existuje aj záznam nehody, pretože autobus najskôr narazil do stĺpu, ktorý má priprevnenú kameru monitorujúcu situáciu na danom úseku. pracovníci taktiež uviedli, že na diaľnici vôbec neboli brzdné stopy, z čoho usudzujú vodičov mikrospánok. Autobus pri havárii narazil do zvodidiel a prevrátil sa. Kľúčová dopravná tepna, ktorú využívajú turisti mieriaci na dovolenku k Jadranu, bola uzavretá.

Nehoda vyvolala mnohokilometrovú a takmer 11 hodín trvajúcu zápchu na diaľnici A1. V nej uviazlo veľa českých aj slovenských turistov. Kolóna áut mohla mať podľa chorvátskych médií až 18 kilometrov. V autách bolo množstvo rodičov s deťmi.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy