Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lietadlo so slovenskými dovolenkármi núdzovo pristálo v Grécku!
Zdielať na

Lietadlo so slovenskými dovolenkármi núdzovo pristálo v Grécku!

V Egypte si užil dovolenku a cestou späť dostal mŕtvicu. 39-ročný Slovák mal však nesmierne šťastie, pretože tým istým lietadlom letela aj neurologička. Lietadlo spoločnosti Sam Air núdzovo pristálo. Informoval denník Nový Čas. Približne v rovnakom čase mala problémy aj iná slovenská rodina vracajúca sa z dovolenky.

Stŕpla mu ruka aj noha

Andrea Petrovičová je lekárka a ani vo sne by ju nenapadlo, že bude cestou z dovolenky niekoho predčasne zachraňovať. "Nemohol poriadne rozprávať, ale sťažoval sa, že mu nie je dobre. Stŕpla a ochrnula mu ruka aj noha a mal zoslabnutú tvár.  Bolo mi jasné, že dostal mozgovú príhodu," spomína Andrea Petrovičová pre denník Nový Čas.

Muža okamžite preniesli do priestoru pre letušky, kde ho doktorka spolu so svojou mamou, tiež lekárkou, začali zachraňovať. Doktorky mali pri sebe nejaké lieky, no pomohla aj lekárnička v lietadle.

Núdzové pristátie v Aténach

Mužov stav sa však ani po promptnej reakcii lekárok nezlepšoval, tak bol pilot prinútený čo najskôr pristáť. "Nemohli sme sa vrátiť do Hurghady, lebo lietadlo malo plné nádrže, a tak sa pilot rozhodoval, či pristaneme v Solúne, na Cypre, alebo v Aténach. napokon sa rozhodol práve pre Atény," povedala pre denník Nový Čas Petrovičová.

Problémy mali aj dovolenkári vracajúci sa na palube lietadla z Turecka. Napínavá dráma slovenskej mamičky s chorým dieťaťom sa môže stať ktorémukoľvek rodičovi. V deň odletu z dovolenky sa dvojročná Lili zobudila z vysokými horúčkami.

Let z Turecka nočnou morou

Rodičia zažili najhoršie tri hodiny svojho života s kolabujúcim dieťaťom na rukách. Na letisku si zavolali záchranku, ktorá ich  previezla do nemocnice. Mamička však bola prekvapená že na našom letisku nebol lekár.

Vedenie letiska, však také niečo rázne vylučuje. Pre takéto prípady vraj majú vypracovaný presný plán. "Spolupracujeme v súčinnosti so zložka záchranného systému a sanitka je tam do 3 minút," povedala hovorkyňa Dana Madunická.

letisko však cestujúcich upozorňuje, že o pomoc musia sami jasne požiadať personál lietadla. A sanitka ich tam už pri pristátí bude čakať. Podľa lekárov by však rodičia mali zvážiť cestu do takých krajín predovšetkým s maličkými deťmi. POZRITE SI REPORTÁŽ.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy